Centrul de Artă, Tehnologie și Experiment din Timișoara prinde contur

multip 1

Consilierii locali timișoreni au aprobat încă din anul 2015 candidatura orașului de pe Bega şi angajamentul de susţinere financiară în perioada 2017-2022 pentru participarea la acţiunea Uniunii Europene „Capitală Europeană a Culturii” pentru anul 2021 în România. În anul 2016, așa cum știm, Timișoara a câștigat titlul de Capitală europeană a culturii pentru 2021, iar unul dintre obiectivele de investiții propuse privind modernizarea infrastructurii și punerii în valoare a patrimoniului municipiului este revitalizarea și completarea infrastructurii culturale.

În privința infrastructurii culturale şi de turism, municipalitatea şi-a asumat realizarea unor centre culturale – studiouri de teatru, cinematografe, galerii de artă, obiective cuprinse în Manualul de candidatură Timişoara 2021, Capitală Europeană a Culturii (Bid Book TM 2021), la capitolul ”Intervenţii în infrastructura culturală”, devenind obiective asumate în calitate de oraş – Capitală Europeană a Culturii
2021.

MultipleXity (MX) este centrul în care arta și știința se întâlnesc în experimente, un proiect complex, care va
răspunde unui set mare de nevoi ale orașului, sustenabil, inovator și integrator. Programul TM2021 (bidbook-ul) și Strategia culturală a orașului Timișoara sunt documente care fac referire la Centrul de Artă, Tehnologie și Experiment și la necesitatea lui pentru evoluția orașului. MultipleXity va revitaliza unul dintre cele mai mari spații care face parte din istoria orașului Timişoara și patrimoniul său industrial, și anume Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” și atelierele de lucru aferente, situate pe bulevardul Take Ionescu. Pentru găsirea celei mai bune soluții de punere în valoare a acestui obiectiv major de infrastructură culturală, s-a decis ca atribuirea proiectului de arhitectură să se realizeze în urma organizării unui concurs de soluții, conform prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cu modificările și completările ulterioare și a HG nr. 395/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016.

Conform legislației, concursul de soluții este o procedură complexă de achiziție care conduce la atribuirea unui contract pentru servicii de proiectare. În urma deliberării juriului concursului, va fi stabilită ierarhia finală a concurenților și se va declara un număr maxim de trei câștigători, iar concurentul clasat pe locul I va fi invitat la procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare (conform prevederilor din Legea privind achizițiile publice), în vederea încheierii contractului de servicii de proiectare. Negocierea va avea ca subiect prețul și durata de execuție.

Având în vedere că în momentul actual Timișoara se confruntă cu lipsa de spații cu destinații culturale, municipalitatea a considerat necesar şi oportun un proiect de calitate care vine să completeze infrastructura pentru cultură în mod considerabil. Estimarea costurilor pentru serviciile de proiectare ale MultipleXity (premiul I) și propunerile pentru premiile II și III fac parte integrantă din pachetul de concurs predat de către Ordinul Arhitecților din România în etapa I din contractul de consultanță.
Consiliul Local Timișoara a aprobat cuantumul premiilor concursului cu tema „Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment – MultipleXity”, în felul următor: Premiul I – valoarea contractului de proiectare, adică 2.502.706,95 lei fără TVA, Premiul II – 50.000 de lei și Premiul III – 35.000 de lei. Valoarea contractului de proiectare a fost estimată conform normelor în vigoare ca procent din valoarea de investiție estimată. Sursa de finanțare va fi bugetul local al municipiului Timişoara, secțiunea dezvoltare, pentru premiul I, respectiv secțiunea funcționare, pentru premiile II și III. În etapa următoare, vor fi elaborate documentele concursului, acesta urmând să fie lansat în cel mai scurt timp, astfel încât în primăvară să existe un câștigător care, cât de curând, va livra un proiect inovator și complex, pe măsura intențiilor conceptului MultipleXity.

Moștenire culturală

MultipleXity 2021, Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment, constituie cea mai mare investiție asumată de municipalitate prin dosarul de candidatură Timişoara Capitală Culturală Europeană, urmând să coste circa 12 milioane de euro.

Muzeul „Corneliu Mikloşi” şi atelierele de vizavi vor fi transformate complet. Intenția este de tratare a soluției în ansamblu, de la amenajarea spațiului interior pentru muzeu, la reabilitarea şi amenajarea clădirilor existente de vizavi şi a spațiului exterior cu acces public, integrând astfel clădirile în țesutul urban. MultipleXity va găzdui o clădire de 6.500 de metri pătrați care va fi construită în două etape. Prima va fi realizată și finalizată pe o suprafaţă de 2.500 de metri pătrați în acest an, iar a doua etapă, desfăşurată pe 4.000 de metri pătrați, va fi terminată în 2021. Centrul va conține spaţii multifuncționale, spaţii pentru expoziții, laboratoare interactive pentru copii şi adulți, zone de experimentare. Multiplexity va reprezenta cea mai importantă moştenire ce va rămâne după 2021, anul în care Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană şi va reuşi să pună alături tehnologia modernă, arta şi experimentul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *