Centenar la Colegiul Național C.D.Loga și la Universitatea de Vest din Timișoara. Și o poveste de dragoste- simbol

Două instituții de învățământ cu tradiție în Banat – Colegiul Național ”C.D. Loga”, care anul acesta sărbătorește centenarul, și Universitatea Politehnica Timișoara, care la 11 noiembrie intră în anul centenarului – și-au dat mâna pentru organizarea unui eveniment de suflet: proiecția unui film-simbol, lovestory-ul românesc al anilor ‘70, filmul „Septembrie”, realizat în 1978, în prezența regizorului acestuia, Timotei Ursu.

Născut în 22 ianuarie 1939, la Timișoara, fiu al compozitorului și muzicologului prof.dr. Nicolae Ursu și al prof. Magdalena Ursu, Timotei Ursu este unul dintre absolvenții de vază ai Colegiului Național ”C.D. Loga” din Timișoara, promoția 1955. În același an devine student al Facultății de Filologie și Istorie a Universității „Victor Babeș” din Cluj-Napoca, pe care o întrerupe însă din dorința de a urma o carieră cinematografică.

CITEȘTE ȘI: Sute de locuitori din Timișoara, amendați pentru neîngrijirea clădirilor

După mai multe suișuri și coborâșuri, finalizează studiile la IATC ca șef de promoție, în 1969. Din filmografia sa menționăm peliculele Decolarea (1971),  Brazii (1974), Nunta însângerată (1976), Septembrie (1978), Al patrulea stol (1978). Indignat de imixtiunile brutale ale cenzurii, într-un interviu publicat în revista Cinema (1981) s-a opinat că „a exprimat opinii inadecvate vizând producția națională de film”, astfel că a fost interzis, iar singura „scăpare” a fost emigrarea în SUA, în 1986.

Filmul „Septembrie”, care a fost proiectat ieri, în Auditorium-ul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica
Timișoara, eveniment inclus în „Săptămâna altfel” de la Colegiul Național ”C.D. Loga”, a fost foarte bine primit de public, în special de cel tânăr, chiar dacă apariția sa nu a fost lipsită de peripeții. Şapte ani regizorul a încercat să convingă autorităţile să-l lase să facă acest film. Dar acestea erau inflexibile: un final tragic nu era de conceput în România socialistă unde totul era de la bine în sus.

La Festivalul de la Costineşti a obținut Marele Premiu, urmat, la scurt timp, de succesul de la FESTBelgrad, «festivalul celor mai bune filme din lume» — cum este subintitulat, primirea filmului la Festivalul interbalcanic de la Istanbul și la cel intersocialist de la Dresda. Succesul lui Timotei Ursu în „Septembrie” este acela de a fi făcut dintr-un frumos love story un grav moment de adevăr, un acut examen de sinceritate în faţa vieții care nu iartă greşala nici celor tineri, nici celor mai vârstnici.

Cu firesc și discreţie, regizorul a învelit încărcătura de semnificaţii morale şi de consecinţe inerente fiecărui gest în viaţă sub aparenţele unui joc inocent. ”Septembrie” rămâne un film de actualitate sincer şi grav, despre unii tineri de azi care îşi caută drumul în viaţă şi în destul de multe cazuri nu îl găsesc pe cel drept.

0 Comments

No Comment.