Cele mai potrivite jucării pentru a dezvolta capacitatea de comunicare a copilului tău

Cele mai potrivite jucării pentru a dezvolta capacitatea de comunicare a copilului tău

Momentul în care copilul rostește primul cuvânt este un eveniment foarte așteptat și magic pentru toți părinții. Pentru unii copii, învățarea vorbirii pare că se face aproape fără efort, pe când pentru alții, este necesară o perioadă mai lungă de timp și pare că necesită un efort mai mare. În calitate de părinte, poți face în așa fel încăt să ajuți copilul în această etapă de dezvoltare și cel mai potrivit mod de a o face este prin joacă.

Înainte să învețe să vorbească, cei mici învață să interacționeze, să zâmbească și să râdă, să imite, să gesticuleze, să asculte, să joace jocuri precum v-ați ascuns, să scoată sunete semnificative și să înțeleagă cuvinte familiare. Dacă piticul este în perioada ce precede folosirea cuvintelor, atunci concentrează-te pe dezvoltarea acestor abilități pre-verbale, atunci când te joci cu el.

Când folosești jucăriile pentru a-ți implica copilul în activități de dezvoltare a comunicării, caută-le pe cele care îi rețin ușor atenția, îi stârnesc curiozitatea, care încurajează rezolvarea problemelor și favorizează creativitatea, deoarece nu toate jucăriile sunt create la fel și, pentru că au caracteristici diferite, poți găsi jucarii ieftine care au beneficii maxime.

Jucării interactive

Comunicarea presupune interacțiune și copilul se pregătește cu ajutorul jucăriilor pentru relaționarea cu mediul în care trăiește. O jucărie interactivă răspune la acțiunea copilului asupra ei, ceea ce presupune o anumită comunicare. Cele mai potrivite pentru dezvoltarea vorbirii sunt acele jucării vorbărețe, care repetă ce spune cel mic. Repetarea nu trebuie să echivaleze cu plictiseala și poți alege jucării ieftine simpatice, cum sunt figurinele de pluș, care pot deveni prietenii copilului. Aceste jucării sunt recomandate în funcție de vârsta copilului, așa căacordă atenție acestui aspect când cumperi jucăria. Exista jucarii vorbarete sub forma personajelor îndrăgite de cei mici, deci poți opta pentru cel preferat de copilul tău.

Microfoane

Jocul cu microfoane și amplificatoare de voce are multe beneficii pentru copiii care sunt în perioada în care își dezvoltă abilitățile de comunicare. Aceștia pot experimenta controlul volumului și, atunci când asociezi microfonul cu un reportofon, poți reda sunetele, astfel încât copilul să poată exersa ascultarea și să audă cum sună atunci când este înregistrat. Sunt produse pentru copiii de peste 1 an sau modele mai complexe pentru cei de peste 3 ani și găsești jucării ieftine care îl vor ajuta în dezvoltarea vorbirii într-un mod plăcut, unele dintre ele având și opțiunile unei jucării vorbărețe.

Păpuși marionete

Jocul de imitație, în care copiii folosesc păpuși marionete pentru a recrea scene din viața de zi cu zi, este un puternic generator de comunicare. Copiii pot oferi păpușilor voci și personalități, două componente puternice ale comunicării. Este o modalitate de dezvoltare și a limbajului non-verbal, stimulând creativitatea pentru a comunica cu sens. Ai la dispoziție jucării ieftine cu diverse modele de animale, figurine sau personaje din povești sau desene animate. Există pe piațăși variante de marionete la set, pentru degete sau pentru toată mâna, de dimensiuni și forme diferite. Dacă ai abilități, cu puțină imaginație le poți confecționa și singur, cu minimum de cheltuială.

Cărți

Insuflarea dragostei pentru lectură ca activitate de agrement poate face minuni pentru copilul tau. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Iowa a descoperit că bebelușii au făcut mai multe zgomote asemănătoare vorbirii în timpul lecturii decât făceau atunci când se jucau cu păpuși sau alte tipuri de jucării, iar mamele lor au răspuns mai mult la aceste zgomote în timpul lecturii decât în ​​timpul altor tipuri de joacă. De aceea este o idee bună să citești povești celui mic, să îi pui la dispoziție cărți adecvate vârstei, fiind o variantă pentru alte tipuri de jucării ieftine sau scumpe.

Jocuri

Sunt îndrăgite de copii și contribuie la dezvoltarea comunicării, deoarece îi pune în situația de a interacționa cu participanții. Există jocuri speciale pentru extinerea vocabularului sau corectarea vorbirii, dar, orice joc ai alege, contribuția la îmbunătățirea capacităților de interacțiune și comunicare va fi una semnificativă.

Alte lucruri de luat în considerare atunci când alegeți jucăriile

Există o gamă largă de alte jucării captivante și stimulatoare care pot ajuta la îmbunătățirea abilităților de comunicare. Încearcă jucăriile înainte de a le cumpăra și caută jucării care pot fi folosite în mai multe moduri, luând în considerare nevoile specifice grupei de vârstă.

Indiferent de jucăriile sau tehnicile pe care le alegi, fii alături de copil în timpul de joacă. Dacă ești îngrijorat că investești prea mult în jucării, există modalități prin care poți evita să folosești prea mulți bani în aceste produse.

Caută jucării ieftine, dar care să respecte criteriile de calitate, apelează la magazinele second-hand sau achiziționează jucării de la părinții care le vând. Improvizează, multe dintre obiectele preferate de cei mici sunt articole pe care le aveți deja prin casă și puteți crea jucării interesante care pot stimula comunicarea cu copilul tău.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns