Cele mai frecvente cinci simptome de Covid-19 raportate de cei care s-au îmbolnăvit după ce au fost vaccinați

Cele trei semne de infectare cu Omicron, diferite față de varianta Delta

Vaccinurile Covid-19 sunt cea mai bună protecție împotriva formelor grave de infectare cu coronavirus, ca și a spitalizării prelungite și a decesului. Totuși, niciun vaccin nu este eficace 100% și în cazuri rare cei vaccinați se pot îmbolnăvi de Covid – asimptomatic sau cu manifestări pe care le trece în revistă un studiu citat de ziarul The Miami Herald.

Cercetători reuniți în cadrul ZOE Covid Symptom Study au catalogat cele cinci mai frecvente simptome raportate de cei vaccinați și bolnavi:

1. Dureri de cap
2. Secreții nazale
3. Strănuturi
4. Gât iritat
5. Pierderea mirosului

Studiul, care urmărește simptomele și răspândirea virusului, este opera doctorilor și oamenilor de știință de la Massachusetts General Hospital, Harvard T.H. Chan School of Public Health, Kingʼs College London și Stanford University of Medicine. Din echipă a făcut parte și compania pentru științele sănătății ZOE.

Studiul a constatat că persoanele vaccinate prezintă simptome similare cu cele raportate de bolnavii nevaccinați. Totuși, cei vaccinați au avut simptome mai puține și de durată mai scurtă, „au făcut forme mai puțin severe și s-au însănătoșit mai repede”, au scris cercetătorii.

S-a constatat și că unele simptome – inclusiv tuse persistentă – au apărut mai degrabă la pacienți care primiseră o singură doză din cele două de vaccin Pfizer sau Moderna sau nu fuseseră vaccinați. „Ciudat – am observat că persoanele vaccinate și testate pozitiv cu Covid-19 raportau mai frecvent strănutul ca simptom, în comparație cu cei nevaccinați”, au mai scris autorii. „Dacă ai fost vaccinat și începi să strănuți fără motiv, trebuie să faci un test Covid”, conform HotNews.ro.

CITEȘTE ȘI: Video! Panică pe litoralul românesc: oamenii au părăsit de urgență plaja, după ce o vijelie de coșmar i-a băgat în sperieți

Strănutul nu este printre simptomele Covid-19 pe lista CDC, dar cea actualizată cuprinde febră sau frisoane, tuse, oboseală, pierdere din nou a gustului sau mirosului, gât iritat. Simptomele apar între 2 și 14 zile după expunere, afirmă agenția de sănătate publică, și pot fi moderate sau severe.

Foto: digi24.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Cele mai frecvente cinci simptome de Covid-19 raportate de cei care s-au îmbolnăvit după ce au fost vaccinați

  1. Ce rost are sa va mai vaccinati??? Este normal dupa ce ai facut vaccinul anti Corona Covid-19 Sars sa te mai imbolnavesti de Covid??????
    Atunci dau dreptate tuturor celor care nu s-au vaccinat !

Lasă un răspuns