Cel mai mare sindicat din învățământ solicită guvernului spor de radiații pentru profesori. Reacția premierului Ludovic Orban

Amendat pentru injurii aduse pe o rețea de socializare. S-a trezit cu jandarmii la ușă

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Guvernului un spor de calculator pentru profesori, sub pretextul că dispozitivele electronice personale emit radiații, în condițiile în care școala se face online.

Sindicatele FSLI au depus o adresă la Guvern în 11 noiembrie, avertizând că „gradul de nemulțumire al salariaților este din ce în ce mai mare” deoarece nu s-au majorat salariile și fiindcă nu a fost prevăzut „un stimulent de risc pentru personalul din învățământ”, potrivit edupedu.ro.

“Vă rugăm să aveți în vedere faptul că, de la începerea anului școlar 2020-2021, multe unități au funcționat în scenariul doi sau trei, iar pentru următoarele 30 de zile și nu numai, actul educațional se va desfășura la nivel național exclusiv online, ceea ce presupune o perioadă îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiațiile emise de dispozitivul/dispozitivele electronice pe care pe care fiecare le deține, prin resurse financiare proprii și pe care le utilizează în activitatea profesională.

Alte solicitări ale FSLI :

  • asigurarea de laptopuri fiecărui profesor, potrivit legii 109/2020 (nicio mențiune despre faptul că obligația legală a Ministerului Educației de a asigura dispozitive “la cerere” se referă și la elevi)
  • “Guvernul României să prevadă în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021 fondurile necesare acordării personalului didactic, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor de bază prevăzute în Legea cadru 153/2017 pentru anul 2022 salarii de care această categorie socio profesională ar fi trebuit să beneficieze de la data de 1 septembrie 2020, dar a căror acordare a fost amânată de executiv”
  • eliminarea limitării sporurilor la alt salariu decât cel de bază aflat în plată.

Siteul de învățământ Edupedu.ro precizează că fiecare membru de sindicat plătește o cotizație care se reține automat din salariu, în cele mai multe cazuri, cotizație calculată la salariul brut, inclusiv sporuri, și care reprezintă până la 1% din venitul lunar brut. Cu cât acest venit e mai mare, cu atât cotizația crește.

Sporuri de radiații pentru profesori: Reacția premierului Ludovic Orban

Aflat într-o emisiune la Realitatea TV premierul Ludoviic Orban a recționat la cererea sindicatului: „Asta s-a luat după modelul sporurilor de radiații de la antenele de telefonie mobilă pe care și le-au dat prin anumite ministere”, a comentat premierul, fără a menționa la cine se referea mai exact. „Orice angajat din sectorul public trebuie să înțeleagă că suntem într-o situație deosebită în care fiecare dintre noi trebuie să facem mai mult pentru societate, mai ales cei care suntem din sectorul public”.

„Nu suntem într-o situație normală. Oricâte măsuri economice am luat pentru a apăra locurile de muncă, România este totuși dependentă de contextul internațional”, a mai transmis Orban, dând de înțeles că țara nu-și mai permite tot felul de sporuri.

FSLI, federația care a cerut sporul pentru radiații, este cea mai mare din învățământ. Numărul membrilor reprezintă 63% din numărul total al angajaților din educație și au 60 de organizații sindicale afiliate din întreagă țară.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Cel mai mare sindicat din învățământ solicită guvernului spor de radiații pentru profesori. Reacția premierului Ludovic Orban

  1. Bine dnule profesor.. Tuu.. care realizezi ora.. vrei un spor de radiatii.. Dar Elevul care trebuie sa fie prezent la Toate orele..de la fiecare profesor..dupa care sa isi faca si tema..de la fiecare ora? El nu are nevoie de SPOR la Alocatie?
    Ce sa spun de PARINTELE care sta.. al lui copil.. si daca are doi copii..ghici ce?..are doua dispozitive.. deschide ina celasi timp..fiecare copil la coltul lui..si parintele face dute vino dintr-o parte in alta.. PARINTELE nu ar trebuie sa primeasca un SPOR?
    BAIII.. Munciti bai!!! MUnciti!

Lasă un răspuns