Cea mai gravă problemă a României din ultimii 50 de ani

oameni

Dintre statele membre UE, România ocupă poziția a treia în topul țărilor în care populaţia vârstnică, de 80 de ani sau mai mult, este în continuă creştere.

Doar în ultimul deceniu, numărul persoanelor vârstnice din România a crescut cu 2%. În același timp, populaţia României, la nivel general, va continua să scadă, astfel că se aşteaptă ca până în 2060 numărul de locuitori din ţara noastră să ajungă la 14,3 milioane, cu 5,6 milioane de locuitori mai puţin faţă de anul 2015.

De altfel, potrivit datelelor INS, populaţia rezidentă în România este la nivelul din 1966. Una dintre cauze este speranţa de viaţă care, la nivelul Uniunii, a crescut în ultimii ani.

Cu toate acestea, în România speranţa de viaţă pentru populaţia vârstnică este printre cele mai scăzute din UE, în urma noastră situându-se doar Bulgaria, arată cel mai recent raport Eurostat.

Speranţa de viaţă în ţara noastră se situează în jurul vârstei de 75,4 ani, demonstrează şi datele furnizate de INS, potrivit cărora femeile au o durată medie a vieţii de 78,91 ani, cu aproape 7 ani mai mare decât speranţa de viaţă a bărbaţilor (71,96 ani).

În acest ritm, cele mai pesimiste estimări arată, însă, că peste aproximativ 50 de ani populaţia ar putea ajunge chiar şi la 12,5 milioane de locuitori.

Unul din fiecare 20 de oameni care trăiau anul trecut în UE aveau vârste de 80 de ani sau mai mult, în condiţiile în care procentul persoanelor vârstnice a crescut, într-un deceniu, de la 4% (2005), la 5,3% (2015).

Într-un singur an, populaţia vârstnică din Uniunea Europeană, adică cea a oamenilor de peste 80 de ani, a crescut cu 7 milioane, de la 20 de milioane în 2014, la 27 de milioane în 2015, arată cele mai recente date publicate de Eurostat. Cifrele sunt, în mare parte, rezultatul speranţei de viaţă în creştere, de la 8,4 ani în 2004, la 9,5 ani în 2014.

vocea.biz.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *