Cea mai bogată familie din Germania perioadei naziste este la fel de bogată şi astăzi. Cum a reuşit clanul Flick să-şi ascundă operaţiunile în Viena şi ce legatură este cu Ilie Năstase

Fiecare membru al familiei Flick are o avere de 1,8 mld. dolari. Bunicul lor a fost cel mai bogat om din Germania postbelică, acesta îmbogăţindu-se prin afaceri cu armament pe spatele sclavilor din atelierele de producţie, scrie Bloomberg.

Tatăl lor a fost implicat într-unul dintre cele mai mari scandaluri politice de după Al Doilea Război Mondial, acesta aproape pierzând toată averea familiei. Cu toate acestea, a rămas destul din avere pentru Viktoria-Katharina Flick şi fratelel ei geamăn, Karl-Friedrich Flick, fiecare având o avere netă de 1,8 mld. dolari, potrivit indexului miliardarilor Bloomberg.

În spatele bogăţiei, care este administrată discret de către biroul familiei din Austria, se ascunde o istorie întunecată a celei mai bogate dinastii industriale germane.

Averea îşi are rădăcinile în perioada lui Friedrich Flick, care a petrecut trei ani în închisoare, condamnat de către tribunalul Nurnberg pentru crime de război, din cauza acuzaţiilor că a folosit sclavi pentru producţia de armament pentru nazişti. Acesta a creat un imperiu al oţelului, care s-a extins în teritoriile ocupate de nazişti, dar şi în Germania prin exproprierea sau vânzarea forţată a afacerilor deţinute de evrei. Estimările arată un număr de 40.000 de persoane care au murit în companiile conduse de Flick, potrivit unui studiu publicat în 2008.

Flick a fost eliberat din închisoare în anul 1950, după ce SUA i-au acordat o graţiere controversată. Americanii împreună cu britanicii i-au restituit averea şi afacerile şi Friedrich a început să investească în mai multe companii, inclusiv în Daimler-Benz AG, într-un final ajungând acţionar majoritar la această companie.

„Lăsând la o parte orice fel de standard moral, Friedrich Flick a avut capacitatea genială de a deveni cel mai bogat om din Germania. De două ori”, spune autorul Thomas Ramge, în cartea sa ”Clanul Flick, o istorie a familiei” (n.r. eng – „The Flicks, a family history”).

În 1972, la moartea lui Friedrich, Friedrich Karl Flick preia frâiele afacerilor. În 1980, acesta este implicat într-un scandal privind donaţii politice ilegale care a dus la demisia ministrului economiei şi a preşedintelui parlamentului german. Karl este achitat după ce susţine că nu are cunoştinţă de vreo donaţie ilegală. În 1987, asociatul său principal este amendat pentru evaziune fiscală şi primeşte o pedeapsă cu închisoare cu suspendare.

Karl vinde afacerile familiei către Deutsche Bank în mijlocul scandalurilor, în 1985, şi se retrage din viaţa publică. Aproape 10 ani mai târziu, acesta se mută în Austria împreună cu a treia soţie a sa, Ingrid Ragger.

Moare în 2006, când gemenii săi aveau 7 ani. Viaţa gemenilor a rămas privată, în cea mai mare parte.

Aceştia au învăţat într-o şcoală publică din sudul Austriei, iar la 13 ani s-au mutat într-o vilă a lor construită pe terenul lui Ingrid Flick. Curtea avea o zonă disco, un loc de joacă şi un teren de tenis ce a fost inaugurat de fostul număr unu mondial, Ilie Năstase, scrie zf.ro.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “Cea mai bogată familie din Germania perioadei naziste este la fel de bogată şi astăzi. Cum a reuşit clanul Flick să-şi ascundă operaţiunile în Viena şi ce legatură este cu Ilie Năstase

Lasă un răspuns