Ce trebuie să facă timişorenii dacă, în imobilele în care locuiesc, asociațiile de proprietari nu funcționează legal, iar administratorii și cenzorii nu sunt persoane calificate

Reguli la bloc 2024! A devenit interzis din 1 februarie în toate aceste blocuri

Ce trebuie să facă timişorenii dacă, în imobilele în care locuiesc, asociațiile de proprietari nu funcționează legal, iar administratorii și cenzorii nu sunt persoane calificate?

Cotidianul Renașterea bănățeană împreună cu Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA vin în sprijinul timișorenilor care se confruntă cu probleme și nelămuriri în imobilele în care trăiesc. Expertiza unor profesioniști în domeniu poate fi, în acest context, de mare ajutor.

Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA este o organizație non-guvernamentală și apolitică ce apără interesele asociațiilor de proprietari din Timișoara. Scopul organizației este acela de a crește calitatea vieții timișorenilor în condominii.

Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA a fost constituită din dorința de a dezvolta un habitat urban sigur, prosper, civilizat, predictibil și armonios în concordanță cu standardele de urbanizare cele mai avansate și civilizate. Iar acest lucru începe în imobilele în care trăim.

De aceea, într-un parteneriat cu Renașterea bănățeană, experții TESLA vor oferi, săptămânal, în fiecare zi de vineri, răspunsuri documentate și bazate pe legislație, la toate problemele care ne vor fi semnalate de cititorii publicației.

Așteptăm să ne contactați și să ne puneți întrebări folosind cele două adrese de e-mail disponibile: [email protected] și [email protected].

Ce trebuie să facă locatarii dacă în imobilele în care locuiesc asociațiile de proprietari nu funcționează legal, iar administratorii și cenzorii nu sunt persoane calificate

Există numeroase situații în Timișoara în care asociațiile de proprietari nu funcționează legal în imobile, iar administratorii și cenzorii nu sunt persoane calificate, așa cum prevede situația în vigoare. Ne oprim azi asupra unui caz de pe strada Silistra, însă doar ca un unic exemplu, situații similare regăsindu-se, din păcate la multe alte adrese.
Unul din cititorii noștri ne-a semnalat că în imobilul în care locuiește se înregistrează mai multe încălcări ale legii 196 / 2018.

Pe scurt, iată situația așa cum ne-a fost prezentată de cititorul nostru: „Nu avem cont bancar – care este obligatoriu, nu avem fond de rulment – care e obligatoriu, nu avem fond de reparații – care e obligatoriu. Administratorul nu are Atestat recunoscut de Ministerul Muncii și nici de de Primărie. Cenzorul nu are studii economice sau juridice, așa cum prevede legislația. Nu avem președinte de 3 ani. Nu avem adunări generale de ani de zile”.

Ce este de făcut în astfel de situații?

Ing. ec. jr. Marius Amzulescu, vicepreședintele Federației TESLA, explică faptul că, în situații de acest gen, primul lucru pe care locatarii și proprietarii îl pot face este să se adreseze, de îndată, autorităților. „Puteți sesiza compartimentul specializat din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, care va notifica proprietarii să intre în legalitate. Dacă nu se vor conforma, reprezentanții primăriei vor trimite Poliția Locală să aplice contravențiile prevăzute pentru astfel de fapte, conform legii. Aceasta este procedura legală, dar greoaie. Mai practic este să preluați dumneavoastră inițiativa și să reorganizați Asociația de Proprietari”, a declarat pentru Renașterea Bănățeană, ing. ec. jr. Marius Amzulescu, vicepreședintele Federației TESLA.

CITEŞTE ŞI: Salata de roșii românească este felul de mâncare european de vară cu cele mai puține calorii

Nerespectarea tuturor prevederilor legale stipulate de Legea 196/2018, atrage după sine o serie de contravenții și sanctiuni. „De exemplu: nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator se sanctioneaza cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei”, a mai arătat ing. ec. jr. Marius Amzulescu, vicepreședintele Federației TESLA.

Pentru a găsi și alte răspunsuri legale, de la specialiști, în legătură cu problemele și neclaritățile cu care vă confruntați în asociațiile de proprietari în care locuiți, nu ezitați să ne contactați folosind cele două adrese de e-mail disponibile: [email protected] și [email protected].

Foto: Adrian Pîclişan


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Ce trebuie să facă timişorenii dacă, în imobilele în care locuiesc, asociațiile de proprietari nu funcționează legal, iar administratorii și cenzorii nu sunt persoane calificate

  1. In sfârșit! Multi proprietari nu sunt informați în ceea ce privește regulile pt asociație de proprietari, și fără să își dea seama, stau in ilegalitate! Ar trebui un control în fiecare asociație de proprietari, și informați proprietarii, minimal, despre aceste legi. Felicitări pt inițiativa! In felul acesta speram sa se tragă un semnal de alarmă și tot mai multe asociații sa fie in conformitate legii. 
    De asemenea o asociație de pe str Constantin cel Mare, are neregulile enumerate de cititorul de pe Silista, și câte și mai câte… 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *