Ce spun reprezentanții sindicatelor din Timiș despre suspendarea grevei din învățământ

Ce spun reprezentanții sindicatelor din Timiș despre suspendarea grevei din învățământ

Ce spun reprezentanții sindicatelor din Timiș despre suspendarea grevei din învățământ

După un weekend plin de discuții intense între reprezentanții sindicatelor și angajații din învățământ aflați în grevă, pe grupurile de comunicare de pe WhatsApp și prin ședințe online, privind oferta Guvernului pentru încetarea conflictului de muncă, și după două proiecte de ordonanțe nesatisfăcătoare din punct de vedere al conținutului propuse de Executiv, luni, 12 iunie, liderii sindicatelor au transmis că greva se suspendă.

Suspendarea conflictului de muncă a fost convenită cu condiția ca în Monitorul Oficial să fie publicat actul normativ în forma finală negociată, care să cuprindă cerințele minimale solicitate de liderii federațiilor sindicale, fapt care s-a concretizat la orele amiezii.

CITEȘTE ȘI: Tarife noi la apă și canalizare, de la 1 iulie, anunță Aquatim

Actul normativ adoptat astăzi, 12 iunie, prevede, începând din această lună, o majorare a salariilor cu 1.300 de lei brut pentru personalul didactic și didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, iar grila de salarizare aplicabilă sistemului de învățământ va porni, la 1 ianuarie 2024, de la salariul mediu brut pe economie, urmând ca anul viitor să fie acordat un procent de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Revendicările inițiale ale sindicatelor, în momentul declanșării grevei generale, prevedeau alte puncte:

– Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

– Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

– Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

– Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

– Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

– Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

– Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Decizia de suspendare a grevei, dar și rezultatele finale ale negocierilor au nemulțumit o parte dintre protestatari. În unele județe, chiar și astăzi, angajații din învățământ au ieșit în stradă. Unii dintre ei au declarat că sunt deciși să iasă din sindicat, în timp ce alții au propus schimbarea liderilor de la centru.

Cum s-au raportat sindicatele din Timiș la propunerea de suspendare a grevei

Virgil Popescu, președintele Sindicatului Independent al Învățământului Preuniversitar ”Spiru Haret” din Timiș:

”Ne-am consultat oamenii, membrii de sindicat, pentru suspendarea grevei, dar cu anumite condiții.

Acele revendicări ale noastre nu au fost luate în seamă, deci noi nu am votat pentru această suspendare. Dar cum prevalează principiul majorității, ne supunem.

Greva a fost declanșată de către federațiile sindicale din învățământ, prin acordul a 50% din totalul numărului membrilor de sindicat, ele sunt cele care au declanșat greva, ele sunt cele care suspendă sau opresc greva. Deocamdată, este vorba de o suspendare.

Ceea ce am văzut prin presă, că liderii naționali au trădat, nu este adevărat. Este părerea liderilor sindicatelor din județele pe care le au în componență.

Marius Lobază, secretarul executiv al Sindicatului Învățământului Preuniversitar Timiș: ”Având în vedere opțiunea sindicatului pentru ultima ofertă, sindicatul nostru a votat pentru suspendare”.

Radu Bilavu, președintele Sindicatul Preuniversitar „Paul Popescu Neveanu”: ”Am fost de acord cu suspendarea, până la publicarea ordonanței. Ne-au șantajat cumva, pentru că au zis că dacă astăzi, până la ora 10, nu suntem de acord cu suspendarea grevei, nu mai dau ordonanța. Va trebui acum să o studiem, vom mai avea o ședință, urmând să decidem dacă vom continua sau nu greva„.

Andreea Iacobescu, președintele SOLE Timiș, nu a putut fi contactată.

Ce înseamnă suspendarea grevei?

”Suspendarea presupune reluarea cursurilor, cu menținerea procedurilor de deschidere a conflictului de muncă.

În momentul în care nu s-ar fi publicat, de exemplu, ordonanța (în forma agreată de liderii sindicatelor– n.r.), pe baza acelor documente de deschidere a conflictului, puteam continua conflictul. Greva nu încetează, pentru că depindem și de alte promisiuni, privind legea nouă a salarizării și alte aspecte legate de contractul colectiv de muncă.

De aceea, menținem, momentan, această suspendare, ca să fim siguri că, într-adevăr, se vor aplica. Profesorii se întorc la ore, se încheie mediile, situațiile școlare, iar la clasele a VIII-a și a XII-a, acolo unde nu au fost, se pot organiza festivitățile de încheiere a anului școlar”, a precizat Marius Lobază.

”Suspendarea înseamnă până la apariția Legii salarizării. Dacă Legea salarizării nu va apărea, atunci vom putea relua greva fără etapele care sunt obligatorii”, a menționat Virgil Popescu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Ce spun reprezentanții sindicatelor din Timiș despre suspendarea grevei din învățământ

  1. Susțin și încurajez greva din învățământ!Nu renunțați domnilor până nu obțineți tot ce ați considerat că redă demnitatea învățămăntului românesc !Cereți salarii între 4000-10.000 lei,în funcție de vechime și competență ,dotări specifice laboratoarelor,cabinetelor medicale,grupurilor sanitare,siguranței în școli!Banii sunt prost gospodăriți !!!S-au cheltuit sume imense pe vaccinuri nefolositoare și experimentale,pe spitale modulare,echipamente și protocoale nefolositoare campanii de publicitate prin media,vapoare,submarine,avioane arme și alte lucruri aruncate de alții!Suntem transformați în groapa de gunoi a U.E.!Plătim dobânzi enorme la împrumuturi cu care nu se face nimic pentru țară și popor!!!Plătim enorm pentru cei ce dorm,parazitează,fură,vând țara și poporul acesta,ca pe vite,cu sol și subsol!!!Cine a aprobat salariile și pensiile nesimțite ale acestor oameni care sunt în slujba noastră?!Noi nu! pe noi nu ne întreabă nimeni dacă suntem de acord ca cei ce nu-și fac datoria față de popor și țară,să trăiască în lux,să se plimbe în toată lumea,cu avioane de lux,cu haine de lux,fără vreun folos pentru țară!!!Nu ne întreabă nimeni dacă suntem de acord cu festivaluri,circ pe stradă,beculețe,expoziții florale,și alte activități unde se cheltuiesc banii împrumutați cu dobânzi mari!!!Nu sunt bani pentru trai decent?!BA DA!Să aibă și politicienii,primarii,funcționarii de stat salarii între 2000-6000lei!Să aibe și ei pensii între 2000-6000 lei!Să ni se arate că sunt solidari cu poporul pe care-l îndeamnă să trăiască auster!Să nu folosească nici ei,gaze,cărbune,lemne electricitate!!!Ni se recomandă să nu mai creștem păsări,ovine porcine bovine,să trăim cu aier și apă,să trăim la grămadă,săraci și bolnavi și după 65 de ani,să ieșim la pensie și să nu mai existăm de loc,pentru binele lumii!!!Susțin că greva profesorilor afectează viitorul copiilor!Minciuni și nerușinare;
    -ultimii 10 ani ,cel puțin ,au fost tot felul de experimente pe copii ,cadre didactice și părinți!
    -clasa 0,fără cadre didactice pregătite,făra mobilier adecvat,fără grupuri sanitare adecvate,manuale diverse,diferite ,alternative=haos total(manuale venite la sfârșit de an școlar)….!
    -clasa a-5-a,cu opțiuni matematică sau engleză(la care s-a renunțat repede),cu un singur manual la toate materiile și manual de ,,SPORT”,separat,deoarece nu se cădea de acord cu ce fel de manuale vor fi ,,educați”,copiii noștri;
    -tot felul de decizii și indecizii cum funcționează învățământul în timpul ,,plandemiei”!
    -tot felul de decizii și indecizii,după cum visa noaptea un ministru sau un politician,cu privire la modul de desfășurare a examenelor de absolvire sau admitere;
    -tot felul de săptămâni incluse în programă,nesusținute,nefinanțate,neorganizate de minister ,puse tot pe spinarea părinților și profesorilor(să se descurce cum pot din salariile lor uriașe cam de 3000 lei/lună!!!
    RUȘINE CELOR CE SPUN CĂ PROFESORII AU PRIMIT TOT CE AU CERUT.DAU DOVADĂ CĂ NU LE PASĂ DE VIITORUL ROMÂNIEI,DE GENERAȚIILE URMĂTOARE!!!AU DISTRUS DEJA 3 GENERAȚII!AU PUS ÎNVĂȚĂMÂNTUL ȘI ȚARA PE BUTUCI!!!Le pasă mai mult de ucranieni,cărora le-au acordat îndemnizații mai mari decât românilor,le-au dat case ,cetățènie,iar pe români i-au gonit peste hotare!!!Românii muncesc și trăiesc greu peste hotare și nu le dă nimeni nimic pe gratis doar că au plecat să trăiasca ,,mai bine”!
    -NU RENUNȚAȚI;SUNTEȚI MULȚI,SUNTEȚI O FORȚĂ,SUNTEȚI IMPORTANȚI!PENTRU BINELE URMAȘILOR,URMAȘILOR NOȘTRI!DEOCAMDATĂ PUTEȚI DEMONSTRA CĂ FĂRĂ VOI NU SE POATE ,,EDUCA ROMÂNIA”!Mâine vă vor înlocui cu inteligența artificZală!!!Azi ÎNCĂ SUNTEȚI FACTOR DECIXIONAL și nu vă pot înlocui cu ucranieni,pakistanezi,africani asiatici și alte nații ce ne năpădesc pe zi ce trece!!!NU LĂSAȚI PE MÀINE,CE PUTEȚI FACE ASTĂZI!!!AȘA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU!!!

  2. De ce nu spun reprezentantii sindicatelor ca cei din invatamant lucreaza cateva ore pe saptamana (in nici un caz 40 de ore),majoritatea mai dau in particular si ore pentru care nu platesc impozit iar efectiv lucreaza 8 luni intr-un an (in rest vacanta) si primesc 12 salarii

  3. Bună ziua!
    Profesorii au în medie 4 ore pe zi la clasa( dar pot avea și 5 sau 6 ore, dacă punem în calcul orele suplimentare pe care nu vine nimeni și care ar rămâne neacoperite)
    Să zicem că ar fi doar 4 ore la catedra, celelalte 4 ore sunt dedicate pregătirii următoarelor cursuri, corectare lucrări, realizarea de rapoarte și matrice de specificații după acele evaluări frecvente, cursuri de perfecționare (plătite din bani proprii) și multa birocrație : rapoarte, machete etc.
    Plus, dacă ești dirigenție, lucrurile se mai complica.
    Deci, lucram 8 ore pe zi, uneori mai mult și mai lucram și în week-end, atunci când e necesar.
    Salariul unui prefosor are un coeficient situat în partea de jos a grilei… Coeficienții sunt notați de la 1 la 11. Profesorii au 2. Ca sa înțelegeți situația.
    Profesorii educa oameni care sa producă pe viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *