„Ce ne spune fizica despre lume”

fizica

Astăzi, de la ora 19, din Librăria Humanitas de la Cişmigiu se va transmite live online un dialog anunțat încă de anul trecut, între Vlad Zografi şi Cristian Tudor Popescu, despre volumul „Ce ne spune fizica despre lume” de Jim Al-Khalili, publicat recent în colecția Știință a Editurii Humanitas.

Nu-i o sarcină simplă să oferi publicului larg, fără a te folosi de ecuații, o perspectivă de ansamblu asupra fizicii moderne.

Cu talentul său de comunicator al științei, Jim Al-Khalili reușește să sintetizeze în mod intuitiv rezultatele la care am ajuns în trei domenii fundamentale din fizică – relativitatea, teoria cuantică și termodinamica –, pentru a ajunge la întrebările rămase deocamdată fără răspuns privind, de pildă, natura materiei și energiei întunecate, inflația cosmică sau semnificația mecanicii cuantice.

CITEȘTE ȘI: A murit Naum Ciomu, medicul cunoscut după ce a tăiat penisul unui pacient

Dincolo însă de tratarea acestor subiecte (adesea și din unghi filozofic), cartea lui Jim Al-Khalili este o lecție despre felul în care se dezvoltă știința, despre modestie, onestitate și discernământ.

Este, așa cum spuneautorul de la bun început, o odă închinată fizicii. „O prezentare clară, simplă și fascinantă a ceea ce ne spune fizica despre universul nostru și – lucru esențial – a dovezilor care susțin acele idei, scrisă de unul dintre cei mai talentați, pasionați și competenți autori de știință popularizată“, remarcă Ian Stewart.

„Condiția umană e fără măsură de generoasă. Am inventat arta, poezia și muzica; am creat sisteme religioase și politice; am edificat societăți, culturi și imperii atât de bogate și complexe, încât nici o formulă matematică nu le va putea vreodată conține.

Dar dacă vrem să știm de unde venim, unde s-au format atomii din corpul nostru – acele întrebări «de ce?» și «cum?» ale lumii și universului în care trăim –, atunci fizica este calea către adevărata înțelegere a realității.

Iar cu această înțelegere ne putem rândui lumea și destinul“, afirmă Jim-Al-Khalili.

Evenimentul va fi difuzat live pe pagina de Facebook a Editurii Humanitas și pe #HumanitasYouTube: https://bit.ly/Humanitas-YouTube.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *