Ce este Norovirusul, agentul patogen care a creat panică la Colegiul „C. D. Loga”. Explicațiile medicilor de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

Ce este Norovirusul, agentul patogen care a creat panică la Colegiul "C. D. Loga". Explicațiile medicilor de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

Ce este Norovirusul, agentul patogen care a creat panică la Colegiul „C. D. Loga”. Explicațiile medicilor de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Norovirusul sau virusul Norwalk este  unul dintre cele mai comune microorganisme care cauzează gastroenterită acută.

Virusul a fost prima dată izolat în 1972 în contextul unui focar de infecție la o școală din Norwalk, Statele Unite ale Americii, fiind primul agent viral descoperit în etiologia bolilor diareice acute.

Norovirusul afectează toate grupele de vârstă, însă produce cele mai multe îmbolnăviri și complicații la copiii mici, vârstnici și la pacienții imunodeprimați prin deshidratare severă și dezechilibre electrolitice marcate induse de pierderea de lichide.

„Calea principală de transmitere este cea fecal-orală, prin consum de alimente sau apă contaminate. Transmiterea se poate face și prin aerosoli proveniți din lichidul de vărsătură, prin contactul cu obiecte și suprafețe contaminate sau direct, de la o persoană la alta.

Contagiozitatea este maximă în timpul bolii acute, însă virusul poate fi răspândit și de persoanele asimptomatice sau de cele simptomatice încă înainte de debutul simptomelor sau timp de câteva săptămâni după vindecare.

Ca și în cazul altor gastroenterite virale, este suficientă o doză scăzută pentru a se produce infectarea.

Perioada de incubație este scurtă, de la 24 până la 48 ore de la intrarea în contact cu Norovirusul, după care apar greața, vărsăturile, durerile abdominale și diareea apoasă.

Febra poate să lipsească sau, în cazul în care apare, este moderată și de scurtă durată.

Infecția asimptomatică este des întâlnită, în special la copii.

Boala este frecvent autolimitată, simptomele dispărând în 2-3 zile.

Nu există tratament antiviral țintit, iar în cele mai multe cazuri regimul alimentar specific bolii diareice și terapia de rehidratate orală sunt suficiente pentru combaterea simptomelor.

În cazul simptomatologiei mai grave se pot asocia antispastice( medicamente pentru reducerea spasmului muscular intestinal), antivomitive sau antidiareice”, a explicat Andreea Floruncuț, medic rezident boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Potrivit acesteia, spitalizarea este necesară doar în cazurile în care deshidratarea este severă și trebuie efectuată reechilibrare hidro-electrolitică prin administrare intravenoasă de soluții perfuzabile.

Pentru a preveni apariția bolii se recomandă consumul apei din surse sigure, spălarea fructelor și legumelor înainte de consumare, spălarea mâinilor sub jet de apă cu săpun timp de minim 20 secunde, dezinfecția adecvată a suprafețelor.

Reamintim că săptămâna trecută, mai multe cadre didactice și elevi de la Colegiul Național „C. D. Loga” din Timișoara s-au prezentat la serviciile de urgență ale spitalelor cu simptome de greață, vărsături, scaune diareice, iar în câteva cazuri a fost depistată prin analize de laborator infecția cu Norovirus.

UPDATE: Primele rezultate ale probelor recoltate în cazul focarului de Norovirus apărut la Colegiul Național „C. D. Loga” din Timișoara nu elucidează sursa de infecție cu agentul patogen.

„Rezultatele analizelor efectuate din probele recoltate de DSP se încadrează în valori normale.

Probele analizate nu au identificat sursa de infecție.

Pentru extinderea parametrilor analizați, au fost trimise probe și la Institutul Cantacuzino din București.

Ancheta epidemiologică e în desfășuare”, a declarat Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Timiș

CITEȘTE ȘI: O eclipsă totală de soare traversează America de Nord

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Ce este Norovirusul, agentul patogen care a creat panică la Colegiul „C. D. Loga”. Explicațiile medicilor de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *