Ce este boala Kawasaki. Medicii pediatri, în alertă. Covid-19 activează o boală gravă la copii

kawasaki

Este alertă în întreaga lume cu privire la apariția mai multor cazuri de Kawasaki o boală gravă care a fost întâlnită la copii și care pare să fie declanșată de coronavirus. Simptomele sunt ciudate și par să fie ale unui șoc toxic. Cei mici fac febră mare, au o tensiune arterială scăzută și erupții cutanate. Boala poate fi tratată, însă medicii susțin că cei mici trebuie duși la spital de la primele semne.

Experții subliniază că foarte puțini copii se îmbolnăvesc grav de coronavirus – dovezi din întreaga lume sugerează că sunt populația cel mai puțin afectată de boală, conform BBC. Alerta s-a dat iniţial în Marea Britanie, dar au apărut cazuri şi în Italia, Spania, Belgia şi Franţa.

Covid 19 activează o boală gravă la copii. Ce spun medicii

Dr. Nazima Pathan, consultant în Terapie Intensivă Pediatrică din Cambridge, a declarat pentru BBC că medici din Spania și Italia au raportat cazuri similare: „Unii dintre copii au prezentat o boală de tip șoc septic și erupții cutanate – genul de prezentare pe care ne-am aștepta să-l vedem în sindromul de șoc toxic și boala Kawasaki (care afectează vasele de sânge și inima).

Medicul a mai precizat că, în general, copiii par a fi mai rezistenți la infecțiile pulmonare grave după expunerea la coronavirus, iar numărul celor care ajung la terapie intensivă este relativ scăzut.

De asemenea, reprezentanții Colegiului Regal de Pediatrie și Sănătate a Copilului (RCPCH) din Marea Britanie au transmis  că părinții nu ar trebui să intre în panică, dar dacă sunt îngrijorați de sănătatea copiilor lor, din orice motiv, ar trebui să solicite ajutor de la un profesionist în sănătate.

Ce este boala Kawasaki

Boala Kawasaki este o vasculită (leziune vasculară inflamatorie) multisistemică acută febrilă, întâlnită în 80% din cazuri la copilul sub 5 ani. În lipsa tratamentului, la 25% dintre pacienți pot apărea complicații cardiace (anevrism de artere coronare). Afecțiunea se traduce printr-o arterită necrozantă a arterelor mici (inflamație la nivelul vaselor mici) cu afectare predominant coronariană, explică dr. Anca Călinescu, Medic specialist Pediatrie pentru site-ul arcadiamedical.ro.

Boala Kawasaki este uneori numită sindromul ganglionilor mucocutanati, deoarece afectează ganglionii limfatici, pielea și mucoasele din interiorul gurii, nasului și gâtului, potrivit mayoclinic.org.

 

Foto: Shutterstock

click.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *