Ce au descoperit medicii veterinari în magazine și piețe, înainte de Sfintele Paști

veterinari

Ce au descoperit medicii veterinari în magazine și piețe înainte de Sfintele Paști

Începând cu 28 martie, echipe de inspectori sanitari veterinari au efectuat, la nivel național, controale oficiale în 6.286 de obiective din sectorul alimentar (carmangerii, măcelării, pescării, unităţi de alimentaţie publică de tip pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării, patiserii, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, pensiuni turistice, pieţe agroalimentare, centre prelucrare lapte, integrate în cadrul exploataţiei), 463 de mijloace de transport destinate produselor alimentare şi animalelor vii, 84 de abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificare ovine, la nivelul cărora au fost sacrificate 62.248 de capete tineret ovine/caprine și 21 de spaţii amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor și iezilor la nivelul pieţelor (3 Arad, 2 Caraș Severin, 2 Cluj, 2 Constanţa, 1 Dâmboviţa, 1 Dolj, 4 Gorj, 4 Harghita, 1 Hunedoara, 1 Iaşi).

CITEȘTE ȘI: Accident pe autostradă, în județul Timiș

Potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în intervalul 28 martie–14 aprilie, în România au fost sacrificați în total 62.248 de miei și iezi.

Deficienţele constatate de inspectorii Autorității, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin: aplicarea a 423 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 1.934.180 de lei; emiterea a opt ordonanțe privind suspendarea temporară a activității și a două ordonanţe privind interzicerea desfășurării activității.

De asemenea, au fost aplicate măsuri de reținere oficială și au fost dirijate către unități de neutralizare 1.676 de kilograme de produse alimentare, care nu respectau normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor (495 kilograme de produse din carne, 281 kilograme de carne proaspăta, 652 kilograme de peşte şi produse din pescuit, 248 kilograme diverse produse alimentare).

Cu ocazia controalelor efectuate în trafic, au fost reţinute oficial, eutanasiate și neutralizare 54 capete tineret porcin (animale neidentificate şi fără documente sanitare veterinare).

„Dintre neconformităţile constatate și sancţionate, pot fi menţionate următoarele: desfăşurarea activităţilor în spaţii/unităţi neînregistrate sanitar veterinar; deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare; etichetare necorespunzătoare; lipsa implementării corespunzătoare a programului de autocontrol; lipsa monitorizării temperaturii în depozit; utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor; deficienţe privind elaborarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP.

Controalele ANSVSA cu această tematică sunt în desfășurare, urmând ca rezultatul final al acestor acțiuni să fie prezentat ulterioar”, au transmis autorotățile.

ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor ca achiziționarea produselor alimentare pentru Sărbătorile Pascale să fie făcută numai din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar veterinar.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *