Cazarma U, „oaia neagră” a Pieței Unirii

cazarma u 1

În timp ce aproape toate clădirile din Piața Unirii au fost ori renovate, ori se află într-un stadiu mai mult sau mai puțin avansat de reabilitare, Cazarma U rămâne la fel de urâtă și degradată cum o știu timișorenii de aproape 20 de ani.

O istorie destul de tristă

Mergând la originile imobilului istoric, aflăm că pe acest loc, în anul 1752 s-a construit Cazarma Vienei, cu parter şi un etaj, cu contur închis pe toate cele patru laturi.

cazarma u1

Fațada în stil baroc austriac era îndreptată spre Piața Mărăști. Clădirea a fost grav deteriorată în urma asediului din anul 1849. După aceea, a fost reconstruită o nouă cazarmă cu trei niveluri (parter şi două etaje), cu plan în forma de U deschis tot spre Piata Mărăşti. În 1859 se numea Cazarma Franz-Joseph, în 1923 – Școala Militară de Artilerie, iar la mijlocul secolului al XX-lea adăpostea depozite, apoi sedii ale unor întreprinderi de comerț socialiste, după revoluție intrând pe panta descendentă a neîngrijirii.

În luna august 2007, în plin boom imobiliar, Primăria Timișoara, proprietarul de atunci al clădirii, anunța scoaterea acesteia la licitație publică cu strigare.

„Până în momentul de faţă, mai mulţi investitori şi-au arătat interesul pentru imobilul respectiv, exprimându-şi intenţia de a-l reabilita şi de a amenaja acolo sau un hotel de lux, sau spaţii comerciale, restaurante, birouri şi sedii de firme, centru de afaceri sau clădire administrativă.

Primăria Municipiului Timişoara aşteaptă, în momentul de faţă, şi alte oferte care să ducă la revitalizarea uneia din cele mai frumoase clădiri istorice din oraşul Timişoara”, anunțau oficialii locali. Imobilul era (și mai este, până nu-l vor dărâma timpul și neglijența) compus din subsol, parter şi două etaje având suprafaţa construită de 2.613 metri pătrați, plus o curte de 896 de metri pătrați. În luna februarie 2009, municipalitatea anunța „tranzacția anului”, adică vânzarea cazarmei către un grup imobiliar din Lituania, care activează în domeniul hotelier.

„Participanţii la licitaţie au fost în număr de doi: SC Europa Group SRL Bucureşti şi SC Cerealcom Timiş SA. (…) S-a licitat pornindu-se de la suma stabilită iniţial şi în final a fost declarată câştigătoare oferta cea mai mare, de 40 de milioane de lei, făcută de SC Europa Group Bucureşti, subsidiară românească a companiei lituaniene Investment Baltic Estates Company. Suma este fără TVA, iar cumpărătorul a suportat taxele tranzacţiei imobiliare şi cele notariale.

cazarma u2

Cele 40 de milioane de lei au intrat la bugetul local. Fondurile obţinute ca urmare a vânzării vor fi folosite exclusiv pentru amenajarea imobilelor din Piaţa Libertăţii nr. 1 şi str. Vasile Alecsandri nr. 1 şi pentru finanţarea programelor de investiţii în construcţia de locuinţe sociale.

Succesul municipalităţii constă şi în faptul că pe lângă suma obţinută prin vânzare, bugetul local a mai dobândit o sursă de venit, deoarece proprietarul viitorului hotel de lux va plăti anual peste un milion de lei impozit pe clădire şi taxă hotelieră”, se arăta într-un comunicat oficial de presă de la acea vreme.

N-a fost să fie…

Totul părea în ordine, doar că investitorul lituanian s-a răzgândit în scurt timp și a revândut clădirea celui de-al doilea participant la licitație – Cerealcom SA.

Noul proprietar a avut intenția de a construi un hotel de cinci stele, așa cum fusese vorba și inițial, numai că nu ar fi reușit să se înțeleagă cu primăria în privința unui teren central pentru amenajarea unei parcări subterane.

Iar de atunci până în zilele noastre nu s-a întâmplat nimic cu Cazarma U, în afară de eliminarea tencuielii, care cădea tot mai des și punea în primejdie trecătorii.

Clădirea a fost utilizată ca adăpost pentru oamenii străzii, loc de manifestare a talentului artiștilor graffiti sau, cum este cazul și în această perioadă, ca suport pentru panouri publicitare.

Anul trecut, aleșii locali au decis supraimpozitarea cu 400 la sută a proprietarului clădirii, pentru neîngrijire. Anul acesta, cu ocazia unei campanii electorale în avans, doi candidați ai unui important partid au panouri uriașe cu portretele lor pe aceeași clădire degradată și, cel mai probabil, sumele achitate stăpânilor Cazarmei U pentru reclamă le vor acoperi pe cele cu impozitele mărite. C-așa-i în tenis.

Cât despre refacerea clădirii, aceasta mai poate aștepta încă vreo cinci-zece ani, că doar nu ne grăbește nimeni.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Cazarma U, „oaia neagră” a Pieței Unirii

  1. Asta este teapa madamei Simcelescu, Cerealcom.
    Nu mai umbla bancile sa te roage sa iei bani?
    Te-ai aruncat, lacoma, si acum stii ce poti face cu ea?Sa ti-o bagi in dosul tau generos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *