Cazanele de țuică, la mare căutare în Timiș

cazan tuica

De trei ani încoace, familia lui Gheorghiță Stănescu bate drumul spre Sânpetru Mare tocmai de la Galați. Au închiriat o casă și își petrec șapte-opt luni pe ani în județul Timiș unde, spun membrii familiei, le merg afacerile. Gheorghiță Stănescu are 46 de ani și este specialist în fabricarea cazanelor de țuică, care, se pare, sunt foarte căutate în Banat.

”Vindem multe, iasă banul, altfel nu veneam. Cel puțin un cazan pe săptămână se vinde”, spune Dan Stănescu, fiul lui Gheorghiță, care îi calcă pe urme tatălui. De altfel toată familia lucrează șa realizarea cazanelor. Doamna Stănescu pornește… foalele, iar restul femeilor stau toată ziua la cazan și prepară mâncăruri tradiționale.

De altfel, familia Stănescu nu cumpără nici un mezel din magazine, și acestea fiind preparate în gospodărie, după rețetele proprii. Nu doar aceasta este singura îndatorire a doamnelor din familia Stănescu. Când clienții vin după cazan, acestea se oferă să le ghicească viitorul primind în schimb ouă, cartofi sau alte alimente.

”Noi avem vile la Galați, aici venim să facem bani. Acolo avem căși faine, mari, de aia plecăm înapoi când nu mai e sezonul pemtru cazane”, spune Gheorghiță, care a învățat meseria de la moșii săi.

Un cazan costă, în funcție de capacitate, între 1.800 și 3.000 de lei, iar materia primă le este trimisă de la Galați chiar de bulibașă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Cazanele de țuică, la mare căutare în Timiș

  1. cazane de tuica cositorite ??????
    astia is carpaci , nu specialisti. Nu au nici o legatura cu mesterii traditionali !
    Ala e cancer curat…. Ala de o studiat putina chimie stie ce reactie are cositorul cu alcoolul si cuprul….

    Un tuicar adevarat la care ii dai poshirca din asa un cazan , o arunca dupa tine !

Lasă un răspuns