Câți bani pierdem dacă ne îmbolnăvim

Peste 1.000 de pacienți cu infecții respiratorii acute severe, în Timiș. Un deces cauzat de COVID-19

Guvernul a aprobat ordonanța de urgență inițiată de Ministerul Sănătății care include măsuri pentru menținerea drepturilor și indemnizațiilor asiguraților în sistemul public de sănătate.

Astfel, persoanele care beneficiază de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii, pentru sarcină și lăuzie, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum şi pentru risc maternal, vor beneficia de aceleași drepturi și de același nivel al indemnizației aflată în plată până la 1 ianuarie 2018.

Măsurile sunt tranzitorii și se aplică până la 1 octombrie 2018 pentru persoanele care beneficiază sau urmează să intre în concediu medical pentru sarcină și lăuzie, pentru îngrijirea copilului bolnav și pentru risc maternal, respectiv până la 1 iulie 2018 pentru celelalte categorii de persoane asigurate care se află în concediu medical sau care urmează să intre în concediu medical în această perioadă.

Practic, în cazul în care transferul sarcinii fiscale duce la diminuarea indemnizației, se plafonează contribuțiile de asigurări sociale datorate, astfel încât să se mențină indemnizațiile la nivelul aflat în plată înainte de 1 ianuarie 2018.

În cazul persoanelor care au primit indemnizații diminuate până la aplicarea măsurilor adoptate, angajatorul efectuează regularizarea sumelor prin depunerea declarației rectificative și plătește diferențele de indemnizații persoanelor în drept până la 31 martie 2018.

Totodată, potrivit ordonanței de urgență, în primul semestru al anului 2018 se va menține reglementarea care s-a aplicat până la sfârșitul anului trecut, anume că stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Începând cu data de 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate este de șase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Excepție vor face în continuare indemnizațiile aferente concediilor medicale acordate pentru afecțiunile grave (neoplazii, HIV-SIDA, urgențe medico-chirurgicale, boli infecto-contagioase din grupa A, risc maternal) pentru care persoanele asigurate beneficiază de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate fără să fie necesar stagiul de cotizare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *