Cât durează imunitatea COVID-19. Specialiștii ne spun cât de expuși suntem unei reinfectări

București și Timiș - cele mai multe cazuri noi de Covid / ​Rata de infectare crește puternic

Românii care s-au vindecat de coronavirus caută să afle dacă au sau nu imunitate în faţa bolii. Mulţi şi-au făcut lunar teste pentru a depista dacă au anticorpi. Peste 200 de mii de români au trecut prin boală până acum. Adică unu la sută din populaţie. Marea întrebare a fiecăruia dintre ei este dacă au sau nu imunitate.

CITEȘTE ȘI: Rata pe infectare pe ultimele 14 zile: Timișoara 7,36; Dumbrăvița 10.08; Giroc 8,73. Vezi datele referitoare la celelalte localități

 

Alexis Cochino, medic imunolog: Concentratia anticorpilor in sange scade treptat dupa ce infectia s-a vindecat pentru ca organismul nu mai are nevoie sa produca acei anticorpi.

La 14 zile după vindecare, mulţi îşi fac teste care identifică anticorpii. Un bolnav care a trecut în aprilie printr-o formă uşoară a infecţiei cu SARS-COV 2, s-a testat periodic

Pacient: Dupa două săptămâni când m-am întors la serviciu m-am testat prima oară şi erau crescuţi. În luna următoare au crescut anticorpii, după care au început să scadă. Ultima oară i-am făcut acum 3 săptămâni şi am ajuns la zero.

Un studiu recent arată că asimptomaticii sunt imuni doar o perioadă scurtă de timp. Cât de expuşi sunt însă unei reinfectări?

Alexis Cochino, medic imunolog: Asta nu inseamna o pierdere a imunitatii asa cum se interpreteaza de cele mai multe ori. De ce? Pentru ca o parte dintre celulele care au facut anticorpi in cursul bolii se transforma in niste celule specializate.

Practic, explică specialiştii, celulele păstrează memoria viruslui şi formează o barieră de apărare.

Valeriu Gheorghiță, medic infecționist: Cat persista raspunsul imun si care este nivelul de protectie oferit de acesti anticprpi inca nu avem un raspuns clar, dar se pare ca la 2-3 luni de la debutul infectiei.

Andrei Ando. Pacientul numrul 37. A avut o formă gravă a infecţiei şi a stat multă vreme internat în spital. După vindecare şi-a măsurat anticorpii şi deja a donat de 4 ori plasmă pentru alti bolnavi care au nevoie.

Andrei Ando: Eu am pornit de la un nivel al anticorpilor de la 98 şi în acest moment nivelul este 58.

Testele pentru anticorpi costă între 150 şi 200 de lei şi se pot face la cerere în centre private.

sursa: observator.tv


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *