Timișorean, cu o experiență bogată în domeniu, șeful Poliției Municipiului Timișoara vrea să pună umărul la transformarea orașului. Comisarul-șef Daniel Drăguța a fost împuternicit în funcția de șef al Poliției Municipiului Timișoara (PMT), în octombrie 2017.
El a fost încadrat în poliție în anul 2005, până în 2012 fiind ofițer de cercetări penale la Secția 1. A activat ca șef la Secția Rurală Săcălaz, ocupând același post și la Secția 3 Timișoara. Una dintre prioritățile șefului PMT este apropierea de cetățeni și câștigarea încrederii acestora, dar și transformarea Capitalei Banatului în cel mai sigur municipiu din țară.
– Cât de sigur este orașul?
– În Timișoara, de la an la an avem scăderi de infracțiuni pe toate liniile. Desfășurăm activități de prevenire, în școli, în alte instituții, activități în zona de frontieră pe linia migrației, activități conexe muncii de polițist, astfel acoperim o zonă largă de interes.
– Care este profilul actual al infractorului?
– Tehnologia îi ajută. Sunt în temă cu noile tendințe, sunt mult mai bine dotați tehnologic, însă și noi avem mulți colegi noi, tineri. E drept, mulți polițiști cu experiență au ieșit la pensie, dar vine din urmă generația tânără. Există o problemă vizavi de minori, dar încercăm să-i ținem de partea noastră, prin implicarea polițiștilor în acțiuni care să-i atragă, prin sport de exemplu. De asemenea, avem activități de prevenire, tocmai pentru a-i ține de partea bună a legii.
– S-au specializat spărgătorii de locuințe sau societăți comerciale?
– Avem și grupări specializate pe furturi de locuințe sau societăți comerciale, cu prejudicii foarte mari. Două dintre acestea au fost destructurate, iar la momentul actual nu există în Timișoara grupări mari pe aceste linii. Sunt persoane care fură din societăți comerciale sau din locuințe. Sunt și persoane împinse poate de sărăcie să recurgă la asemenea fapte. Avem prejudicii de câțiva lei create magazinelor.
Furturile din buzunare, în creștere
Dacă furturile din locuințe și din societățile comerciale au înregistrat o scădere, cele din buzunare au cunoscut o ușoară creștere în ultimele două luni. Gruparea Vinga, care acționa pe mijloacele de transport în comun (compusă din trei bărbați și două femei), își așteaptă condamnările.
– Ce faceți pentru reducerea numărului de furturi din buzunare?
– Avem acțiuni săptămânale pe această linie, realizate în colaborare cu jandarmii. Problema mare în aceste cazuri este șocul pe care îl are victima căreia îi este violată intimitatea și care, ulterior, este și obligată să își refacă actele sustrase. La fel este și în cazul furturilor din autoturisme, însă în acest caz avem nevoie și de sprijinul cetățenilor, care ar trebui să nu mai lase lucruri la vedere. Avem o scădere a furturilor din autoturisme. Aici însă autorii acționează rapid, în patru secunde sparg geamul și fură. Din opt autori ai unor asemenea furturi, patru au fost reținuți, în acest an.
Timișoara nu are parte de violențe extreme
49 de tâlhării au fost înregistrate în 2017, cu 24 la sută mai puțin față de 2016. Tot anul trecut au fost reținuți cu 74 mai mulți mai mulți autori ai unor infracțiuni, față de 2016.
– Există un program național în privința prevenirii violenței în familie…
– La noi nu există ideea că soții se ceartă, iar apoi se împacă. Nu luăm în considerare această opțiune, de aceea înregistrăm sesizările și cercetăm toate cazurile, ținem evidența lor și colaborăm cu ONG-urile implicate. Timișoara nu are parte de violențe extreme. Cazurile mai problematice sunt în mediul rural, însă acolo există o altă tipologie.
”Alo, poliția, cineva mi-a stins lumina!”
Era imposibil ca la poliție să nu ajungă și sesizări care nu sunt de competența oamenilor legii.
– Aveți asemenea reclamații?
– Avem reclamații ale unor persoane care susțin că cineva le fură gazul sau le stinge lumina. Am avut chiar și persoane care spuneau că noaptea sunt vizitate și… observate sau că vecinii introduc în apartamentul reclamantului gaz pe aerisirea de la baie. Orice sesizare trebuie luată în considerare, iar acolo unde se impune se fac verificări. Nici un polițist nu poate considera o plângere drept… glumă.
Spiritul civic, dezvoltat
Timișorenii par implicați în viața comunității și, uneori, și în munca polițiștilor. Așa se face că oamenii legii au găsit un sprijin în cetățenii care nu lasă infracțiunea să treacă neobservată.
”Timișorenii să aibă toată încrederea că atât timp cât sunt la comanda Poliției Municipiului Timișoara vor avea în mine un sprijin și voi face tot ce-mi stă în putere pentru a avea un oraș sigur și primitor. Avem deja siguranța că putem merge pe străzi fără să ne fie teamă”, este promisiunea pe care o face șeful PMT.
atata vreau sa intreb :se poate considera in siguranta un cuplu de varsta mijlocie care doreste sub clar de luna sa viziteze parcul botanic din timisoara !?
Oficial ti-ar raspunde „DA”…. dar nu ar merge prin parcul botanic singur sau cu cineva noaptea.
Ne bucuram sa vedem intr o functie asa importanta un om cumsecade, capabil si tanar.
nea Daniele îi caciula la tine de îți intra pana la calcaie , și nu numai la tine , cică siguranta și onoare , râsu