Cât costă transportul în principalele orașe din România și în cele mai mari orașe din lume. Timișoara și Brașov, orașele din țara noastră cu cele mai scumpe bilete

Cât costă transportul în principalele orașe din România și în cele mai mari orașe din lume. Timișoara și Brașov, orașele din țara noastră cu cele mai scumpe bilete

Cât costă transportul în principalele orașe din România și în cele mai mari orașe din lume. Timișoara și Brașov, orașele din țara noastră cu cele mai scumpe bilete

Timișoara și Brașov sunt orașele din România cu cele mai scumpe bilete de transport, de 4 lei, în timp ce în Constanța, Iași, Ploiești și Galați costul biletelor este cel mai mic, de 2,5 lei, arată o analiză a platformei Picodi.com, citată de economedia.ro.

În ceea ce privește abonamentele lunare, cetățenii din Cluj și București trebuie să plătească cel mai mare preț – 177 lei, respectiv 140 lei. Cel mai ieftin abonament lunar poate fi găsit în Oradea și Brașov (80 lei).

transport romania

Analiștii Picodi.com au verificat tarifele de transport public din 45 de orașe din întreaga lume și au comparat cheltuielile de transport cu salariile medii locale.

În cadrul studiului, au fost analizate mai îndeaproape prețurile unui singur bilet, precum și abonamentele lunare, care permit călătorii nelimitate în interiorul orașului.

CITEȘTE ȘI: Singura fabrică românească de ciocolată și-a cerut insolvența

Potrivit clasamentului, Luxemburg, Tallinn și Valletta sunt orașele în care transportul public este complet gratuit pentru cetățeni.

Printre alte orașe din clasamentul Picodi, cele mai scumpe bilete simple se găsesc în Londra (4,85 euro), Zurich (4,44 euro) și Oslo (3,65 euro).

Pe de altă parte, cele mai mari prețuri pentru abonamentele lunare sunt plătite de cetățenii din Londra (253 de euro), Melbourne (178 de euro) și Dublin (155 de euro). Ca și comparație, un abonament lunar în București costă doar 31 de euro.

Clasamentul Picodi arată că cel mai puțin favorabil raport se regăsește în São Paulo, unde accesul lunar la toate mijloacele de transport în comun din oraș costă 14,3% din salariul mediu. Locurile doi și trei în ceea ce privește costurile sunt împărțite de Istanbul și Londra (7,5%, respectiv 7,4%).

transport lume

Studiul Picodi s-a bazat pe prețurile biletelor simple și ale abonamentelor lunare oferite de operatorii de transport public local începând cu martie 2023. Salariile medii nete au fost preluate de pe numbeo.com.

Pentru conversia valutară, am folosit datele privind cursul de schimb mediu de la Google Finance pentru februarie 2023.

Abonamentele lunare incluse în acest studiu permit călătorii nelimitate cu toate mijloacele de transport în limitele orașului.

În clasamentul nostru, am folosit prețurile cele mai avantajoase, dacă a fost posibil (de exemplu, tarife mai mici cu o aplicație mobilă sau carduri speciale de transport public, deși nu am inclus costul de comandă a unui astfel de card).

Nu am inclus orașele în care un mod de transport este oferit de mai mulți operatori cu politici tarifare foarte diferite (Tokyo, Beijing, Jakarta, Bangkok și altele).

De asemenea, nu am inclus orașele în care nu este posibil să se cumpere un abonament lunar.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *