Cât au plătit părinții pentru educația online în pandemie. Ce costuri au crescut cel mai mult

Zile libere pentru părinți dacă școala trece în online din cauza COVID: modelul cererii și al declarației pe propria răspundere

În primul an de pandemie, când școala s-a derulat preponderent online, părinții din România estimează că au plătit, în medie, sensibil mai mult decât în 2018 pentru educația copiilor lor.

Costul mediu alocat serviciilor de tip Școală după școală s-a dublat, iar învățământul derulat online a generat categorii noi de costuri, precum cele pentru achiziția de laptopuri sau tablete, telefoane mobile sau alte echipamente necesare desfășurării orelor.

Toate aceste echipamente ajung la un cost mediu de 5.800 de lei pe familie, arată datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România.  Conform aceluiași studiu, un procent covârșitor, respectiv 95% dintre părinți, afirmă că au suportat tot felul de costuri aferente procesului educațional.

Pentru a susține educația copiilor, părinții au cheltuit  în medie  6.798 de lei, după însumarea tuturor cheltuielilor, din care echipamentele pentru educația online reprezintă un cost mediu de 5.800 de lei pe familie.

În ceea ce privește programul Școală după școală, costul mediu pentru cei care au apelat la el a fost de aproximativ 4.200 de lei, o valoare dublă comparativ cu anul 2018.

Au scăzut, ce-i drept, cheltuielile legate de meditații: dacă în trecut ele reprezentau categoria cea mai importantă de cost, ca sumă plătită, acum coboară pe locul al treilea, cu aproximativ 2500 lei, în medie.

Paradoxal poate, fondul clasei și al școlii, definite exclusiv ca prestații obligatorii, nu scad ca incidență, comparativ cu perioada pre-pandemică.

Top trei costuri în ordinea importanței, percepute în calitatea educației, este alcatuit din echipamente IT și manuale școlare, urmate, surprinzător, de materiale igienico-sanitare și alimentație.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 430 de părinți care au cel puțin un copil în înscris în învățământul preuniversitar, perioada de culegere a datelor fiind luna februarie 2021, printr-un sondaj online.  


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Cât au plătit părinții pentru educația online în pandemie. Ce costuri au crescut cel mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *