Casa Adam Müller-Guttenbrunn, în sărbătoare la 25 de ani de activitate

Casa AMG

Comunitatea germană bănăţeană a marcat festiv, astăzi, împlinirea a 25 de ani de activitate a Casei Adam Müller-Guttenbrunn.

Încă de la darea sa în funcţiune, în 1994, edificiul a devenit nu doar centrul comunităţii germane din Banat, îndeplinind şi rolul unei instituţii deschise, dotate cu structurile şi materialele necesare desfăşurării de evenimente culturale, conferinţe şi sipozioane cu cele mai diferite tematici, fiind accesibilă tuturor organizaţiilor interesate.

La evenimentul festiv de astăzi – care a început cu o slujbă oficiată de episcopul onorific romano-catolic Martin Roos – au participat atât personalităţi din rândul germanilor de pe meleaguri bănăţene, cât şi din Germania, ba chiar de la nivel înalt, deoarece a fost prezent, pentru a-şi adresa salutul, Bernd Fabritius, reprezentantul diasporei în Parlamentul federal al Germaniei, dar şi Barbara Stamm, ex-preşedinte al Parlamenului landului Bavaria.

Printre cei care au rostit alocuţiuni la manifestarea de ieri s-a numărat şi Ovidiu Ganţ, reprezentant al minorităţii germane în Parlamentul României. Totodată, reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene au transmis urări de bine tuturor celor care activează în cadrul Casei Adam Müller-Guttenbrunn.

„Această casă a fost construită cu sprijinul Guvernului federal al Germaniei şi, de-a lungul anilor, a fost un exemplu de bună colaborare cu toţi cei care au dorit să intre în parteneriat cu noi, inclusiv cu instituiţii ale statului român sau cu celelalte minorităţi, care cu diverse ocazii au organizat aici evenimente”, a declarat, pentru „Renaşterea bănăţeană”, Johann Fernbach, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat.

În cadrul Casei Adam Müller-Guttenbrunn îşi desfăşoară activitatea Forumul Democrat al Germanilor din Banat, Forumul German al Tineretului Bănăţean, Forumul Democrat al Germanilor din Timişoara, Asociaţia foştilor deportaţi în URSS, Universitatea Populară Timişoara, Ansamblul folcloric „Banater Rosmarein”, Ansamblul de seniori „Bunter Herbstreigen”, Corul „Temeswarer Liederkranz”, precum şi o bibliotecă. Merită amintită şi latura socială a activităţii Casei Adam Müller-Guttenbrunn, în cadrul căreia funcţionează şi un cămin de bătrâni.

Pe parcursul zilelor de sâmbătă şi duminică se sărbătoresc şi Zilele Culturale ale Germanilor din Banat. Manifestarea se va deschide festiv sâmbătă, la ora 11, în sala Operei Naţionale de la Timişoara, iar între orele 16 şi 18 formaţiile artistice şvăbeşti vor da recitaluri în sala de spectacole a Liceului „Ion Vidu”. Prima zi se va încheia cu un bal în sala festivă a Casei Adam Müller-Guttenbrunn.

Duminică, de la ora 10, va avea loc o slujbă religioasă la Biserica Sfânta Ecaterina, de pe strada János Bolyai, urmată de o paradă a portului popular german, prin centrul Timişoarei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *