Caricatura şi-a făcut palat regal în Bastionul „Theresia”

Două întâmplări culturale întru totul extraordinare au polarizat vineri după-amiază atenţia timişorenilor care au participat, la Bastionul „Theresia”, la deschiderea Muzeului „Ştefan Popa Popa’S” şi a celei de-a V-a ediţii a Salonului internaţional de caricatură de presă şi arte vizuale satirice, manifestări care vor transforma Timişoara, pe toată durata acestui weekend, într-o veritabilă capitală a desenului umoristic de renume mondial.

O simbolică… sârmă ghimpată a fost tăiată, în chip de panglică, la inaugurarea spaţiului ce găzduieşte, la parterul Bastionului, întreaga istorie artistică a inegalabilului artist Ştefan Popa Popa’S, care şi-a ghidat publicul prin saloane, prezentându-le lucrări ce-i poartă semnătura, distincţii care i-au fost acordate de-a lungul timpului, scrisori adresate lui de mai-marii lumi, albume, cataloage şi articole de presă despre performanţele sale în domeniul caricaturii.

Printre participanţii la ceremonie s-au numărat ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, Călin Dobra, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, artişti precum Nicu Alifantis şi Dan Puric, oameni de presă ca Mihai Tatulici şi Cornel Nistorescu, dar şi caricaturişti faimoşi, care au fost onoraţi cu câteva distincţii pentru meritele lor în slujba acestei arte.

„Am considerat că este normal să organizăm Salonul, dar şi această expoziţie permanentă, acest muzeu Popa’S ca gest de recunoaştere pentru acela care s-a bucurat de ea în întreaga lume, mai puţin la el acasă”, a precizat Călin Dobra, iar Mihai Tatulici l-a gratulat pe artistul timişorean de renume mondial cu un simpatic „Felicitări, bătrâne, eşti unic!”.

„Caragiale spunea cândva că avem atât de mult umor, că putem da şi la export. Ştefan Popa Popa’S întruchipează acest vis al lui Caragiale”, a punctat, la rândul său, cunoscutul actor Dan Puric.

Seara a continuat cu portrete live, realizate pentru cei prezenţi de către participanţii la Salonul internaţional de caricatură, iar sărbătoarea mondială a graficii satirice ne va încânta şi sâmbătă şi duminică.

Sâmbătă, la ora 18, vor fi lansate cărţile „Popa ‘S printre marii lumii” de Ion Jianu, „Popa ‘S- dimensiunea geniului” de Constantin Jichiţa şi „Triumful demnităţii” de Constantin Gomboş, în preambulul unei întâlniri cu cu muzicianul Gheorghe Zamfir, iar dimineaţa zilei de duminică va oferi doritorilor încă o sesiune de caricatură… pe viu.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “Caricatura şi-a făcut palat regal în Bastionul „Theresia”

  1. „inegalabilul artist stefan poapa’s”…hai sa fim seriosi…un marat de caricaturist/portretist care exploateaza o anumita trasatura faciala mai evidenta..atat…in rest habar nu are sa deseneze…si daca cumva „deseneaza” ceva, atunci acel ceva este facut de catre cei cativa artisti pe care ii are angajati in ateleirul lui..si pe care ii plateste vai de mama lor, popas/compas fiind cunoscut ca un maaare zgarcoman.
    de sute de ori mai bun ca si popas/compas este nick lengher.. de ex.

Lasă un răspuns