Care sunt cauzele asteniei de primăvară. Explicațiile specialiștilor timișoreni

Care sunt cauzele asteniei de primăvară. Explicațiile specialiștilor timișoreni

Care sunt cauzele asteniei de primăvară. Explicațiile specialiștilor timișoreni

Pentru majoritatea oamenilor, sosirea primăverii este asociată cu o stare de dispoziție bună, însă pentru alții, sosirea acestui anotimp reprezintă un cumul de manifestări fizice și psihice care debutează la începutul sezonului cald și sunt resimțite sub forma unei stări de oboseală, tristețe, lipsa de motivație epuizare și oboseală constantă. Poate fi însoțită și de o stare de melancolie sau de o ușoară depresie.

„Se presupune că originea asteniei de primăvară sau asteniei sezoniere are legătură cu hipotalamusul. Activitatea hipotalamusului suferă modificări odată cu schimbarea vremii, a temperaturii sau a cantității de lumină naturală.

Schimbările de mediu solicită organismul, acesta consumând o cantitate suplimentară de energie.

Scăderea beta endorfinelor („hormonii fericirii”) poate conduce la modificări psihologice și scăderea nivelului de energie. Simptomele asteniei de primăvară sunt temporare și nu durează mai mult de două-trei săptămâni.

Deși simptomele comune ale asteniei de primăvară sunt oboseala și epuizarea, frecvent pot fi însoțite și de următoarele manifestări: iritabilitate și schimbări de dispoziție; pierderea poftei de mâncare; oboseala și somnolența pe timpul zilei, tristețe fără o cauză concretă; scăderea libidoului; dureri de cap; dificultate de concentrare”, explică Dana Biriș, psiholog clinician – psihoterapeut la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ” Victor Babeș” Timișoara.

CITEȘTE ȘI: Piață volantă într-o comună de lângă Timişoara

Potrivit acesteia, astenia de primăvară este o manifestare trecătoare, nu necesită tratament special, dar pentru că nu putem opri ca anotimpurile să se schimbe, există strategii care ne pot ajuta organismul la o adaptare graduală, mai ușoară.

Obiceiurile de viață sănătoasă sunt esențiale: reglarea orele de somn, orarul meselor, practicând un program de exerciții fizice și aș propune începerea unei activități noi care să ne aducă satisfacție.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *