Capricii și delicii în achizițiile publice la Primăria Timișoara

Primaria Timisoara2

O primărie a unui oraș de talia Timișoarei este, fără îndoială, una costisitoare. Nimeni nu-și imaginează despre cheltuielile pe care le impune cel mai mare municipiu din vestul țării că sunt mici, mai ales că sunt foarte multe de făcut.

Dacă până acum era destul de dificil de aflat pe ce se duc banii de la bugetul local, acum aceste date sunt publice, astfel că oricine poate arunca o privire asupra cheltuielilor, atât a celor de anul trecut, cât și a sumelor planificate pentru anul abia început.

De la furajele pentru animalele de la zoo până la hârtia pentru copiatoare, totul este trecut, ordonat, într-un tabel care poate fi consultat de orice contribuabil. Bineînțeles, aceiași contribuabilil curioși ar putea face și comentariile de rigoare, astfel că în cele ce urmează vom prezenta câteva din sumele cheltuite pe diverse bunuri și servicii.

Pe lista de cumpărături făcute de Primăria Timișoara anul trecut și afișată pe site-ul instituției figurează o mulțime de lucruri, iar la o primă vedere, se pare că nu e rău pentru o firmă să aibă relații cu municipalitatea, care plătește bine și la timp.

O primă societate norocoasă în relația cu primăria este Expertissa Timișoara SRL, care are parte de un contract avantajos, în valoare totală de 129.100 de lei, din care a încasat în 2016 suma de 87.168 de lei. Expertissa se ocupă de pe vremea primarului Gheorghe Ciuhandu de întreținerea și dezvoltarea sistemului informatic de management al documentelor și al fluxurilor de lucru. De la aceeași firmă au fost cumpărate și cinci computere portabile, în valoare de 25.700 de lei, adică 5.140 bucata, ceea ce duce cu gândul o tehnică de înaltă performanță.

Pentru reparația și întreținerea clădirii primăriei s-au cheltuit 151.000 de lei, plus încă 229.000 de lei, aflați mai jos pe listă, hârtia pentru fotocopiatoare a costat 29.360 de lei, iar achiziția a nouă imprimante de rețea A3 – 129.999 de lei, în timp ce rechizitele au luat din bugetul local 15.305 lei. Formularele tipizate, registrele, ștampilele, facturile și chitanțele au mai scos din buget 43.890 de lei.

Serviciile sunt scumpe în orașul de pe Bega, mai ales dacă sunt de specialitate. Nu mai puțin de 103.000 de lei au fost cheltuiți pe întocmirea documentației pentru măsurători de teren și întocmire de relevee la Colegiul Tehnic „D. Leonida”, iar pentru servicii de consultanță ca expert asistent în dosarele aflate pe rolul instanțelor judecătorești, 40.000 de lei.

Nici forța de muncă nespecializată nu e chiar ieftină. Munca deținuților de la Penitenciarul Timișoara a costat primăria 793.451 de lei, acești oameni necesitând și servicii de sănătate și securitate în muncă în valoare de 14.913 lei.

Municipalitatea întreține și o corespondență bogată, nu doar în formulă electronică (preferata edilului-șef), ci și în forma clasică, iar serviciile s-au plătit cu 19.960 de lei.

Deși pare hazliu, pentru că la ora actuală panourile de informare din bani europeni aproape că nu mai funcționează, anul trecut, când rulau pe ele realizările din mandatul 2012-2016, s-au cheltuit pentru transmisii de date și mentenanța acestora 49.257 de lei. În caz că s-a uitat, noul sistem de vot electronic și afișaj din sala de consiliu proaspăt renovată a costat 561.960 de lei. Cel vechi asigura și transmiterea pe internet a ședințelor de consiliu local, ceea ce făcea bine la transparență, dar nu mai contează.

Dezinsecția pentru prevenirea apariției virusului Zika a scos din buget 253.000 de lei, dar timișorenii s-au plâns în tot sezonul cald de muște și țânțari.

Propuneri pentru anul în curs

Tot pe site-ul primăriei se află și lista cu propunerile de achiziții publice pentru 2017. Deocamdată, nu s-a cumpărat nimic, existând doar sume orientative, pe care municipalitatea ar fi dispusă să le cheltuiască pentru anumite bunuri sau servicii.

Spicuind de pe listă, am găsit: mușcate tiroleze pentru ferestrele primăriei – 74.400 de lei, cinci imprimante A3 color – 56.000 de lei, formulare tipizate – 131.500 de lei, camera cu termoviziune – 59.160 de lei, două camere digitale cu rezistență extremă – 4.000 de lei și alte mărunțișuri.

Felicitările de Paști și de Crăciun vor scoate din buget vreo 23.790 de lei, iar apa minerală și plată pentru ședințe și conferințele de presă (?), dar și pentru angajații primăriei – 23.267 de lei. Destul de scumpe se dovedesc diplomele pentru cetățenii de onoare ai Timișoarei – 95.100 de lei – mai ales că nu este specificat numărul lor.

O listă destul de interesantă, dar care va avea parte, cu siguranță, de multe anexe, pentru că anul abia a început, bugetul este destul de generos, iar ideile sunt din ce în ce mai numeroase.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Capricii și delicii în achizițiile publice la Primăria Timișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *