Când trecem la ORA DE VARĂ 2017. Trebuie să dăm ceasurile cu o oră înainte. Cum ne va afecta

ora de vara

Toată lumea abia așteaptă primăvara, mai ales după ce am trecut printr-o iarna destul de interesantă. Zilele au început deja să fie ceva mai lungi, soarele răsare mai repede și apune mai târziu. Drept urmare, în scurt timp vom trece la ora de vară, relateaza revistablogurilor.

În ultima duminică a lunii martie, România trece la ora de vară. Ora de vară 2017 pică în noaptea de 25 spre 26 martie, când ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Astfel, ziua de 26 martie 2017 va avea 23 de ore în loc de 24.

Conceptul numit ora de vară a fost prima dată adus în discuție în anul 1895, în Noua Zeelenadă. Cel care a venit cu această idee a fost entomologul George Vernon Hudson. Sistemul are ca scop folosirea luminii Soarelui pe o perioadă cât mai lungă din zi.

În acest mod, activitățile se desfășoară cât mai mult posibil pe lumină naturală, iar acest lucru este benefic din cel puțin două puncte de vedere: lumina naturală, spre deosebire de cea artificială, este un stimulator al tonuslui fizic și psihic; în al doilea rând, prin trecerea la ora de vară se economisește și energia electrică necesară iluminatului artificial.

În prezent mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, respectiv trecerea la ora de vară și la ora de iarnă, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă.

România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943-1979 practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.

Cum ne afectează

Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Mai mult, studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal. Asta tocmai pentru că această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane.

Medicii spun că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească mai devreme cu o oră decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

Un studiu australian din 2008 a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului…

Sursa: stiripesurse.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Când trecem la ORA DE VARĂ 2017. Trebuie să dăm ceasurile cu o oră înainte. Cum ne va afecta

  1. Treceti latimpul (ora) normala ,cine are nevoie de mai multa lumina ,sa aiba buna vointa a se scula cu pasarile ,mai demult a luptat cineva anpotriv morilor de vant ,lasati timpul ,cum l-am mostenit,la dracu ora de var !!!

Lasă un răspuns