Ora de vară 2022. Când se schimbă ora şi cum se potrivesc ceasurile

fizica

Săptămâna aceasta, România trece la ora de vară. Ca în fiecare an, schimbarea are loc în ultimul weekend din luna martie – adică în noaptea de sâmbătă, 26 martie 2022, spre duminică, 27 martie 2022. Atunci, ceasurile se dau înainte cu o oră şi vor   03:00 devenind  04:00, adică dormim mai puţin.

Românii se pregătesc să dea ceasurile înainte  în noaptea de sâmbătă, 26 martie, spre duminică, 27 martie. Astfel, ultima zi din această săptămână devine cea mai scurtă din an, având doar 23 de ore, iar oamenii vor dormi mai puţin.

CITEȘTE ȘI: Un sfert dintre consumatori nu vor beneficia de plafonarea prețurilor la energie, estimează specialiștii

Diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, față de două ore – cum se întâmplă când e valabilă ora de iarnă. Odată cu introducerea orei de vară, oamenii se vor bucura mai mult de lumina naturală a Soarelui. Ora de vară rămâne valabilă până în ultimul weekend din luna octombrie.

Cum a fost introdusă ora de vară

Folosirea orei de vară este atribuită lui George Vernon Hudson, un entomolog neozeelandez, care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi a venit cu această idee în 1895. Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie — 1 octombrie).

Au urmat britanicii, ce au introdus reglementarea tot în 1916 (între 21 mai — 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei. În România, schimbarea a fost introdusă prima dată în anul 1932. La nivelul Uniunii Europene, trecerea  se face similar în toate statele, în aceeași zi.

sursa:observatornews.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *