Când poliţiştii se lasă pe tânjală, spiritul civic al timişorenilor îşi spune cuvântul

Autobuz în loc de tramvai, la Gara de Nord

Mizerie, aurolaci, oameni ai străzii, cerşetori, speculanţi, dar şi hoţi de buzunare – toate întregesc tabloul Gării de Nord din Timişoara, una dintre principalele porţi de intrare în oraş. De când temperaturile din termometre sunt mai prietenoase, hoţii de buzunare şi-au refăcut apariţia prin zonă.

Aceştia ştiu când ajung trenurile în gară şi profită de înghesuiala din staţiile mijloacelor de transport în comun. Urcă în firobuze sau tramvaie, buzunăresc victima, apoi coboară rapid, înainte de a pleca vehiculul din staţie. Uneori, păgubiţii nici nu îşi dau seama că au fost furaţi, alteori încearcă să-şi recupereze bunul, însă nu reuşesc.

„Am văzut odată cum un bărbat care era buzunărit s-a întors şi i-a dat cu plasa peste faţă hoţului. Nu ştiu ce avea în ea, dar l-a durut”, spune Maria Budae, o doamnă care lucrează în zonă. Misiunea ei nu este însă doar de a servi clienţii, ci şi de a-i atenţiona pe călători, atunci când în staţia respectivă îşi fac apariţia hoţii. Îi ştie pe toţi, că doar îi vede operând de atâta amar de vreme.

„Cred că s-a mai luat cineva de ei. Faţă de anul trecut, când umblau într-o gaşcă de 11 persoane, acum sunt mai puţini. Cel mai în vârstă dintre ei are peste 50 de ani, părul grizonant şi, din câte ştiu, stă prin Odobescu. Mai este unul tânăr, înalt, slab şi blond. În total sunt vreo şase. A dispărut de anul o trecut o femeie care mergea cu ei”, spune Maria Budae, care, la 64 de ani ai săi, nu simte nici un fior de frică atunci când atenţionează timişorenii că îi paşte vreun pericol.

„Nu pot să-i văd şi să ştiu că fură din buzunarele oamenilor. Trebuie să fac ceva”, spune doamna. Deşi prin zonă îşi mai fac apariţia poliţişti, fie ei locali sau naţionali, oamenii care locuiesc acolo spun că nu sunt mulţumiţi de acţiunea celor în uniformă.

„Nu este normal că am ajuns să merg la cumpărături însoţită de cineva din familie. Îmi este groază să urc în troleibuz”, spune o altă timişoreancă al cărei domiciliu este în zonă gării.

Alte persoane susţin că Poliţia Transporturi Feroviare îi scoate din gară pe cei care nu au ce căuta acolo. Le cere să treacă strada, spre o zonă unde ei nu mai au competenţă. Şi, uite aşa, fiecare mută posibilii infractori dintr-un loc în altul. Poate tocmai de aceea în Timişoara a luat amploare un fenomen lăudabil.

cristi brancovan 1

Este vorba despre câţiva bănăţeni care cer insistent autorităţilor locale şi poliţiştilor să îşi facă meseria. Vorbim, de exemplu, de Cristi Brâncovan, cel care atrage mereu atenţia asupra hoţilor din buzunare care circulă nestânjeniţi pe mijloacele de transport în comun, unde şi operează, de Aurora Pricop, membră în Consiliul consultativ de cartier Dâmboviţa, care a reuşit să-i facă pe poliţişti să acţioneze în zona Pieţei Aurora, unde, mai ales în weekend, se comit diferite infracţiuni.

aurora pricop

Iată că spiritul civic transformă oraşul într-unul demn de numele şi renumele său.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *