Câinii latră, ursul trece mai bine

bloc toxic 4

La Timişoara s-a produs o tragedie. Trei oameni au murit, foarte mulţi sunt în spital, alţii îşi fac griji să nu păţească şi ei ceva, se tem pentru viaţa micuţilor lor, sunt momente cu adevărat dramatice.

CITEȘTE ȘI: Alți cinci locatari din „blocul morţii” au chemat ambulanța

Fiind vorba de copii, lucrurile sunt şi mai cutremurătoare, creându-se, practic, tabloul unei tragedii înfiorătoare, care trezeşte cele mai puternice emoţii. Cu toate acestea, în ciuda mediatizării susţinute, nenorocirea de la Timişoara nu a produs un val de emoţie în masă, asemănătoare, de exemplu, cazurilor Colectiv sau Caracal.

Ca amploare, şi ca efecte asupra autorităţilor, drama Timişoarei este comparabilă cu episodul ursului care a agonizat pe o şosea din Harghita. Ba chiar putem spune că ursul „a trecut” mai bine, de vreme ce la Harghita a plouat cu demisii, iar la Timişoara nu s-a întâmplat nimic din acest punct de vedere.

Aici, lucrurile par să se liniştească încet-încet, în timp ce în cazul din Harghita nu mai lipsea mult să iasă zeci de mii de oameni în stradă şi să ceară schimbarea întregii clase politice din cauza bietului animal. Oricât am amplifica bâlba autoriităţilor în cazul din Harghita, indiferent câta compasiune ar trezi chinurile ursului, nu o putem compara, sub nici o formă, cu ceea ce s-a petrecut la Timişoara.

Şi totuşi, emoţiile declanşate în cele două cazuri nu par să difere ca intensitate, iar asta explică într-un fel haosul din societatea românească, una foarte uşor de manipulat. „Câinii latră, ursul trece” spune un vechi proverb. În cazul de faţă, din păcate, trece mai bine.

Foto: Constantin Duma


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns