Cafeneaua din Budapesta unde clienții sunt serviți de roboți. Cine este în spatele Enjoy Cafe. Video

enjoy cafe

Atunci când intri pe ușa acestei cafenele din Budapesta te întâmpină un robot de mărimea unui copil, care te salută în engleză. Un alt robot cu o tavă în mână și ochi roșii vine la masă ta și îți ia comanda. Nu este o scenă dintr-un film SF, este parte din viața de zi cu zi a capitalei Ungariei.

De afară, Enjoy Cafe seamănă cu o cafenea normală. Una pe care cei care locuiesc în zonă o frecventează la micul dejun sau una pe care simpli trecători o aleg pentru o ceașcă de cafea, ceai sau vin, la ceas de seară. Dacă privești cu atenție prin vitrine, însă, vei fi martorul unei scene desprinse din viitor. Unul nu foarte îndepărtat.

„Parcată” la ușa de la intrare stă o figură din plastic, nu mai înaltă decât un copil de 6 ani, care îi invită pe oameni înăuntru cu gesturi programate digital. Numele ei este Pepper, un robot-recepționer, care poate să imite inclusiv sunete – de la mugetul unei vaci, până la zgomotul pe care îl fac două mașini care se ciocnesc. Pepper știe chiar și să „danseze” pe muzică rock.

Fără îndoială, Pepper este atracția principală a locului. Copii și adulți sunt încântați de robotul prietenos. Nu și singura, însă. Odată așezați la mese, clienții cafenelei sunt serviți de doi roboți de statura unui adult, care se plimbă printre mese și le duc comenzile. Dacă cineva le stă în cale, persoana respectivă este rugată, politicos, să elibereze calea.

În spatele conceptului acestei cafenele stă o firmă de IT din Budapesta. E-Szoftverfejlesztő Kft dezvoltă sisteme integrate sau de inteligență artificială pentru piața locală.

Enjoy Cafe este un proiect gândit special pentru a atrage generații viitoare de ingineri specializați în robotică. Scopul lui este să-i încurajeze pe copiii fascinați de tehnologie și roboți să-și transforme pasiunea în meserie.

Pentru asta, celor mici li se permite să interacționeze cu roboții, să le dea instrucțiuni sau ordine. Pot să fie puși să facă flotări, de exemplu, sau să danseze pe Gangnam Style. Pepper, robotul de mărimea unui puști, este acceptat de copii ca unul de-al lor. Adulții nu sunt la fel de toleranți. Mai degrabă, citesc în amabilitatea lui Pepper începutul sfârșitului pentru rasa umană.

Tibor Csizmazia, proprietarul cafenelei, ține să-i liniștească pe ungurii sau turiștii îngrijorați: „Nu e ce vedem într-un film de genul „The Terminator”.

Unii își imaginează că roboții gândesc ca oamenii și acționează total independent, până în momentul în care vor ajunge să ne controleze total viețile. De fapt, roboții sunt aici pentru a ne ajuta, la fel cum ajută și la Enjoy Café. Dacă robotica va avansa atât de mult încât sistemele de inteligență artificială să funcționeze fără niciun ajutor din partea omului, acest moment este foarte departe de tehnologia de azi”, conform digi24.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *