Cafeneaua Corso, prin fumul de ţigară al istoriei

Cafeneaua Corso, prin fumul de ţigară al istoriei

Cafeneaua Corso, prin fumul de ţigară al istoriei

„Să vezi cafeneaua, care e celebră. Duminică se va deschide, căci sâmbătă se va da de-abia comunicațiunii noul pod de fier, care e pe gătate, de când a venit inginerul cel nou.

Va fi feerică cafeneaua, numai public potrivit de ar fi! E aranjată pentru lume foarte distinsă. Știu că vei avea plăcere să o vezi“, îi scria Valeriu Braniște soției sale (25 august 1902).

CITEȘTE ȘI: Supermodelul Tatjana Patitz, cunoscută din videoclipul „Freedom” al lui George Michael, a murit la 56 de ani

Cafeneaua „Grand Caffe Corso“, decorată în stil Art Nouveau, a fost deschisă de Miksa Sugar din Seghedin, în anul 1902, la parterul Palatului Bejan din Lugoj.

Proprietarul clădirii de pe malul drept al Timişului, lângă podul de fier, era notarul Mihai Bejan.

Considerată o bijuterie a stilului Art Nouveau, cafeneaua a căzut pradă Crizei Economice din 1930, amintește Cristian-Oliviu Gaidoș, muzeograf.

Instantanee, obiecte și povești din și despre Lugoj și lugojeni puteți vedea în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, în cadrul expoziției „Memoria Obiectelor și cultura urbană din vestul României“, deschisă de Muzeul Național al Banatului.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *