Bunicii care au grijă de nepoţi ar putea primi bani de la stat

Veste bună pentru toţi părinţii! Bunicii care au grijă de nepoţi ar putea primi bani de la stat.
O iniţiativă legislativă care completează şi modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111 din 2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor aduce veşti bune pentru toţi părinţii.

Legea prevede ca după împlinirea de către copil a vârstei de un an, respectiv doi ani, bunicul care supraveghează zilnic copilul, beneficiază de o indemnizaţie lunară în cuantum de 0,5 ISR.

Acest drept se acordă numai dacă ambii părinţi au un loc de muncă cu normă întreagă şi dacă copilul nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi înscris la grădiniţă, pe bază de cerere.

La momentul actual, in Romania se acorda indemnizatie pentru cresterea copilului persoanelor care in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitului. Aceasta prevedere a condus la situatii in care persoane care au muncit 10 — 15 ani, dar in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului nu au lucrat sau au lucrat partial, nu pot beneficia de concediu si indemnizatie de crestere a copilului, desi au contribuit zeci de ani la bugetul asigurarilor sociale, insa persoane care au muncit de-a lungul vietii doar cele 12 luni dinaintea nasterii copilului beneficiaza de aceasta indemnizatie. Conform noii iniţiative legislative, se vor lua în calcul veniturile obţine timp de 12 luni în urlimii trei ani anteriori naşterii.

Sursa: romaniatv.net

0 Comments

No Comment.