Bugetul Timișoarei pe 2021, în faza de proiect

timisoara centru 1 1

Primarul Municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a prezentat proiecțiile stabilite pentru bugetul acestui an, lansând în consultare publică bugetul local pentru 2021.

CITEȘTE ȘI: Noi date despre campania de vaccinare, în județul Timiș: au fost folosite aproape 3.500 de doze de Moderna și AstraZeneca

„Inspirat din energia timișorenilor”, bugetul local este construit acum în funcție de nevoile de dezvoltare ale orașului, orientate spre cetățeni și spre cartiere. Bugetul Timișoarei pentru acest an este întemeiat pe următoarele principii: e al oamenilor din cartiere, crește calitatea vieții prin servicii de calitate, folosește șansa istorică a fondurilor europene, e orientat spre dezvoltarea Timișoarei în următoarea decadă. Bugetul total are 1,4 miliarde de lei, din care partea de funcționare reprezintă 55,9 la sută, adică 787 de milioane de lei, iar bugetul de dezvoltare este de 620 de milioane de lei, reprezentând 44,1 la sută.

Cum sunt împărțiți banii cetățenilor, care sunt proiectele strategice care vor fi demarate și alte informații timișorenii pot afla de pe https://buget.primariatm.ro/, unde se pot face și recomandări, sugestii, contestații prin completarea unui formular, atașat proiectului de buget. Propunerile și întrebările cetățenilor sunt așteptate până la data de 8 aprilie 2021, urmând ca la data de 9 aprilie, la ora 17, să fie organizată dezbaterea publică online. Cei care vor să participe la dezbaterea online, sunt rugați să ne comunice adresa de e-mail și recomandările lor la: [email protected].

 

Salarii, dar și drumuri, căldură, transport

 

Bugetul de funcționare include cheltuieli de personal (30 la sută), bunuri și servicii (27 la sută), subvenții (20 la sută), restanțe (10 la sută) și altele. Astfel, banii se duc nu doar pentru salariile angajaților din primărie și intituțiile subordonate, ci și pentru medicină școlară – 18 milioane de lei, ordine publică – 36 de milioane de lei, reparații drumuri – 50 de milioane, funcționarea școlilor – 57,6 milioane, salubrizare – 42 de milioane, întreținerea spațiilor verzi – 35 de milioane, ONG-uri care prestează servicii sociale – 9 milioane, proiectele comunității, prin Centrul de Proiecte, cu un fond de finanțare prin apeluri de proiecte (cultură, sport, tineret) – 12 milioane, subvneții Colterm – 99 de milioane, subvenții transport public – 74 de milioane.

 

Smart-city și accent pe cartiere

 

În ceea ce privește bugetul pentru dezvoltare, acesta este compus din bani de la bugetul local (51 la sută), fonduri europene (39 la sută) și finanțări de la bugetul de stat (11 la sută). Este prevăzută continuarea proiectelor deja începute, pe listă figurând: modernizarea și extinderea Bd. C-tin Prezan (Lidia) – Str. Venus, modernizarea Parcului Civic, modernizarea str. Gr. Alexandrescu, tronson C.Torontalului – C. Aradului, reabilitarea liniei tramvaiului 5 pe Calea Bogdăneștilor (PT+execuție).

Pe lista de proiecte noi se află, pe prima poziție, digitalizare și smart-city, cu suma de 3,5 milioane de lei. Este vorba despre mai multe idei: Ghișeul virtual (ghișeu unic pentru toate serviciile primăriei, identitatea unică digitală a cetățeanului în relație cu Primăria Timișoara), automatizarea proceselor interne (prelucrarea unor procese de rutină va fi automatizată – crește viteza și reduce costurile), portal de date deschise (agregarea datelor despre oraș și transparentizarea plăților Primăriei), Smart Netcity (realizarea canalizației de fibră optică și transformarea ei în sursă de venit pentru municipalitate), Smart solar & e-Charging (o rețea de încărcare a mașinilor electrice în zonele cu parcări și transformarea punctelor termice ale Colterm și primăriei în HUB-uri de energie solară. Vor fi puse panouri solare pe blocuri iar energia va fi folosită pentru încărcarea mașinilor electrice), smart lighting (extinderea iluminatului public, eficientizarea consumului de energie prin schimbarea iluminatului actual cu lumini led și gestionarea lor inteligent de la distanță), smart sensors (împânzirea orașului cu un sistem de senzori pentru gestionarea și îmbunătățirea siguranței publice, mobilitate – trafic, parcări, poluare a aerului și fonică).

Pentru investiții în spațiul public și cartiere va fi investită suma de 14,7 milioane de lei. Aici sunt cuprinse: PUZ-uri pentru zone importante ale orașului (Malul Begai, Torontalului, Iosefin, Traian), regenerare urbană pentru zonele Aradului/Torontalului, Lipovei, Circumvalațiunii, Str. Polonă, Complexul Studențesc, parcaje (pe domeniul public, sub- și supraterane în cartiere, facilități pentru încărcarea vehiculelor electrice), iluminat public (modernizarea celui pentru pietoni și rutier pe baza unui proiect de iluminat), conexiuni pentru pietoni (conectarea spațiilor dintre blocuri și a școlilor din cartier cu căi sigure pentru pietoni și elevi), culoare verzi și locuri de joacă (plantarea de aliniamente de copaci pentru umbrirea căilor pietonale, locuri de joacă de calitate cu materiale ecologice). De asemenea, vor fi organizate concursuri de soluții de arhitectură pentru: Piața Operei și străzile din zona Cetate, amenajarea și modernizarea Pieței 700, Zona Stadion. La fel ca în ultimii peste zece ani, în buget este prevăzută o sumă consistentă (un milion de lei) pentru Banca de Date Urbane (Geographical Information System – GIS, cadastru).

La capitolul Mobilitate urbană este prevăzută suma de 175 de milioane de lei, care vor fi cheltuiți pentru: benzi dedicate pentru transportul public (proiect-pilot Centru – Spitalul Județean și un studiu pentru optimizarea rețelei de transport public la nivel metropolitan); reînnoirea flotei de transport (PNRR) cu 55 de troleibuze, 30 de minibuze, 30 de autobuze hibride; Inelul 2 EST (pod rutier nou – între Splaiul Nistrului și ISHO, pod pietonal nou – între Splaiul Nistrului și ISHO, paralel cu cel rutier, amenajarea intersecției Baader-Take Ionescu – vor fi reconfigurate fluxurile de trafic).

Pentru Timișoara verde vor fi cheltuiți 14,5 milioane de lei. Vor fi inventariate spațiile verzi într-un Registru al Municipiului Timișoara, va fi transformată Pădurea Verde într-o pădure-parc și va fi început un masterplan pentru Timișoara Verde-Albastră.

Pentru extinderea spațiilor școlare a fost rezervată suma de 95 de milioane de lei, pentru sănătate – 125 de milioane de lei, pentru cultură – 32 de milioane de lei, pentru sport – 2,5 milioane de lei (incluzând un proiect denumit „Uszoda Renaște” – parc sportiv pe malurile Begăi).

Proiectul de buget nu este bătut în cuie. Documentul va fi supus dezbaterii publice, urmând ca abia apoi să fie aprobat de Consiliul Local Timișoara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *