Bucureștiul a lăsat bănățenii fără dinți

dentist copii

Timișenii își pierd dinții de la vârste fragede, caria dentară fiind cea mai frecventă dintre toate afecțiunile. Dacă, în capitala Banatului, protezele sunt comandate după vârsta de 30 de ani, în mediul rural situația stă mult mai rău. Dincolo de aspectul estetic și de rolul fonetic al danturii, pierderea dinților are repercusiuni deloc de neglijat asupra aparatului digestiv.


”Începând cu vârsta de șase ani, când apare primul molar definitiv, fiecare copil are cel puțin o carie. Sunt foarte puține excepții”
, a declarat prof. dr. Emanuel Bratu, de la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” Timișoara.

Potrivit acestuia, vina aparține într-o măsură covârșitoare sistemului sanitar, respectiv Ministerului Sănătății care, după Revoluție, a exclus programele de prevenție, și Casei de Sănătate, care nu alocă suficienți bani pentru sănătatea orală.

Anca Jivanescu”Unui medic care lucrează cu Casa de Sănătate i se alocă un fond de 2.000 de lei pe lună. Această sumă acoperă doar două proteze totale, respectiv doi pacienți într-o lună”, a precizat conf. dr. Anca Jivănescu, din cadrul aceleaiași instituții de învățământ.

Fără nici un dinte la 30 de ani

Pentru mulți timișeni, sănătatea dinților nu reprezintă o prioritate. Consumul de pastă de dinți este redus, cei mai mulți mulțumindu-se cu un tub pe an. Cu aceeași frecvență se schimbă și periuțele.

”Am avut pacienți care la vârsta de 30 de ani nu mai aveau nici un dinte! Majoritatea aleg proteză totală. Doar zece la sută din populație își permit implant. Suntem pe ultimul loc în Europa la consumul de pastă de dinți! În Timișoara, unde nivelul de trai e mai ridicat, lucrurile se prezintă mai bine față de mediul rural. Contează și materialul genetic, însă primează îngrijirea pe care o acorzi dinților”, spune prof. dr. Emanuel Bratu.

Emanuel BratuConform acestuia, spălatul pe dinți de cel puțin două ori pe zi ar trebui să devină o obișnuință încă din fragedă copilărie. ”Se impune o sigilare a dinților de lapte pentru a preveni cariile și o fluorizare. Dacă dinții de lapte se cariază, trebuie tratați. Pierderea prea repede a acestora face ca dinții definitivi să iasă deficitar. Primului molar definitiv care apare la copii la vârsta de șase ani părinții trebuie să-i acorde o grijă deosebită. Pierderea lui în jurul vârstei de opt ani – lucru foarte frecvent – dereglează mușcătura, iar dinții definitivi care cresc ulterior se strică și se mișcă”, spune prof. dr. Emanuel Bratu.

Fără nici o carie la 46 de ani

Timișoreni fără nici o carie după majorat sunt rari. Prof. dr. Emanuel Bratu, în vârstă de 46 de ani, este însă una din puținele excepții. ”Părinții mei au acordat o mare atenție acestui aspect. Nu am nici o carie. În copilărie, în urma unei căderi, am suferit un traumatism la un dinte din față. Tata mi-a făcut atunci, în 1976, o reconstrucție cu sârmă, într-un cabinet din Iosefin. Lucrarea încă rezistă, după 40 de ani. Este singura intervenție pe care am suferit-o. În comunism exista un program de prevenție a cariei dentare la copii. E păcat că acum nu mai există așa ceva”, spune fiul renumitului stomatolog Dorin Bratu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Bucureștiul a lăsat bănățenii fără dinți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *