Blat cu expertiza financiară în dosarul ”Poli”?

amanare poli

În cele două dosare disjunse, în care 21 de persoane cu funcții publice din Primăria Timișoara și din consiliul județean au fost trimise în judecată pentru sprijinul financiar acordat echipei Politehnica în perioada 2008-2011, miza cea mare o reprezintă expertizele financiar-contabile. Totul pare să se învârtească în jurul cifrelor care le-ar putea pecetlui destinele celor implicați în cauză.

În ancheta întreprinsă în urmă cu doi ani, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe inculpații din dosar în principal pe baza rapoartelor întocmite de experții Curții de Conturi Timiș. Aceștia au concluzionat că, prin sprijinirea financiară a unei echipe de fotbal care, la vremea respectivă, se bucura de simpatia unui număr impresionant de suporteri, primăria și consiliul județean au fost prejudiciate cu aproape 40 de milioane de lei. Adică aproximativ suma pe care cele două instituții au alocat-o în scopul amintit mai sus.

Atât în timpul urmăririi penale, cât și în faza judecății, avocații inculpaților au contestat concluziile experților contabili, solicitând efectuarea altei expertize. Motivul principal a fost faptul că, deși în perioada 2008-2010 au existat mai multe controale ale inspectorilor Curții de Conturi la primărie și la consiliul județean în urma cărora nu au fost constatate nereguli privind finanțarea echipei, brusc, în momentul în care au fost chemați de procurori, concluzia acestora s-a schimbat radical.

În momentul în care cele două dosare au ajuns pe rolul instanței de judecată, avocații inculpaților au solicitat o nouă expertiză. În dosarul ”Poli I”, în care au fost trimiși în judecată zece funcționari din cadrul consiliului județean (în frunte cu fostul președinte, Constantin Ostaficiuc, și fostul secretar, Petrișor Nădăștean), judecata bate pasul pe loc de o bună bucată de timp, tocmai din cauza acestei expertize.

Ea a fost aprobată, la cererea părților, însă expertul desemnat de instanță nu mai e de găsit. La termenul de ieri, de exemplu, a fost și amendat cu 500 de lei pentru nedepunerea unor înscrisuri esențiale pentru continuarea judecății, deși timp ar fi fost mai mult decât suficient. Evident, procesul a trebuit amânat din nou.

În dosarul ”Poli II”, lucrurile par și mai încâlcite. Cei mai mulți dintre inculpații judecați în această cauză au declarat, la un moment dat, că nu înțeleg de ce, în urma celor patru controale ale Curții de Conturi Timiș la primărie pentru verificarea legalității contractului de asociere cu echipa Politehnica, cât și a ordonanțărilor de plată din perioada 2007 -2010, nu s-a semnalat nici o neregulă.

Ilegalitatea a fost descoperită abia în timpul începerii urmăririi penale (acțiune derulată în urma unui denunț), tot de către Curtea de Conturi, care a concluzionat că, de fapt, sprijinul financiar nu a fost legal. Acest ultim raport a fost contestat în instanță și avocații inculpaților au solicitat efectuarea altuia. Deocamdată, însă, procesul se află încă în faza de audiere a inculpaților.

Și ca lucrurile să fie și mai complicate, fostul director al Curții de Conturi Timiș, Ionel Ștefan, cel care a aprobat toate controalele la cele două instituții publice din perioada vizată, propus și ca martor în proces, s-a pensionat cu câteva luni înainte ca primul dosar (avându-i inculpați pe funcționarii de la CJT) să plece spre instanță.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Blat cu expertiza financiară în dosarul ”Poli”?

  1. Motivul pentru care Curtea de conturi nu a facut un control eficient in perioada 2008-2014 este binecunoscut.
    Prin 2010 l-am intrebat pe comisarul adjunct de ce nu ia masuri impotriva ilegalitatilor privind finantarea din fonduri publice unei societati private si mi-a raspuns cu tupeu ca dl senator Robu i-a promis ca va avea o initiativa legislativa sa puna in legalitate aceasta forma de finantare. Atunci am realizat ca in timisoara ma bat cu morile de vant si am demarat plangerea la Bucuresti. Tin minte ca biroul acelui comisar era undeva in stanga cand intri la Curtea de conturi Timis.
    Pe undeva Ciuhandu spune ceva adevar dar acum in al 12-lea ceas sa spuna adevarul si tot adevarul.

  2. Intelegem … era mai mare DOMN Stefan! Multa lume linge-n curCurtea ca e plina de oameni destepti. Or fi, nu contest – dar multi sunt excroci, slugi ale partidului – pe de alta parte, insa Curtea recupereaza cate 2-3000 de lei din sume nedecontate pentru fier vechi …sa fim seriosi – si de Enel si E.On au spus ca au fraudat populatia cu 1.5 si respectiv 1 miliard de euro – EI SI?!?!?!

  3. Stiti ce imi place la voi …ca sunteti toti niste mascarici,sau niste persoane platite sau favorizate de partiile citate..cum ca ala spune adevarul si ca celalalt nu si tot asa ..La urma urmei toti promit si fac Putin…ca sa nu intru in amanunte mai mari sti bine la ce ma refer doamna Carmen ca domnul Ciuhandru spune adevarul…adevarul sa imi spuna despre casele vandute la tigani care nu erau alé lui ci erau ale tarii (monument istoric) si multe altele ca si cu capela ..si asa mai de parte daca o luam toti sunt niste hoti si mincinosi…!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *