Binecuvântare pentru fir întins. Circa 100 de pescari îşi sfinţesc anual undiţele la Cenad – FOTO

Aproape 100 de timişeni au primit binecuvântare pentru fir întins la pescuit.

„Din 4.200 de locuitori ai Cenadului, foarte mulţi sunt pescari. Numai în evidenţele asociaţiei suntem 95.

De trei ani încoace, în a doua zi de Rusalii, în Ziua Sfintei Treimi, sărbătorim Ziua Pescarului Cenezean, ocazie cu care fiecare pescar aduce undiţa sau trusa de pescuit la sfinţit.

Sunt prezenţi doi preoţi ortodocşi: Gheorghe Covaci, de la biserica românească, şi Radoslav Stoicov, de la biserica sârbească. Obiceiul a luat fiinţă din iniţiativa Asociaţiei Culturale Concordia şi a preotului Gheorghe Covaci, şi el pescar.

Cu ocazia sfinţirii undiţelor, se face şi o slujbă pentru pescarii adormiţi, adică decedaţi. Totodată, serbarea cuprinde şi o masă pescărească, cu ciorbă şi friptură de peşte”, ne-a spus Gheorghe Ivaşcu, preşedintele asociaţiei locale de pescari sportivi, aflaţi sub egida Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Timiş.

Părerile privind beneficiile ulterioare sfinţitului undiţelor sunt împărţite. „Peştele e acoperit cu multă apă şi din cauza asta este greu de prins”, glumeşte Gheorghe Ivaşcu. Cu toate acestea, cu mic cu mare, pescarii cer binecuvântarea preoţilor.

„Cel mai mic pescar are şase-şapte ani şi când prinde un peşte mai mare, mama sa îl ajută să-l scoată.

Avem pescari de toate vârstele. Cel mai bătrân pescar are 81 de ani”, a precizat Gheorghe Ivaşcu.

Pescarii din Cenad se întrec anual într-un concurs de pescuit organizat la pescăria de la intrarea în comună. „Concursul nu are o dată fixă. Este organizat pe două grupe de vârstă: juniori – copiii cu vârste de până în 16 ani -, secţiune la care participarea este gratuită, şi seniori, unde fiecare participant plăteşte o taxă. Premiile constau în ustensile de pescuit, valoarea acestora variind în funcţie de clasificarea concurentului”, ne-a spus Gheorghe Ivaşcu.

La vecinii unguri sunt mai mulţi peşti

În Cenad, pescuitul este cu adevărat un sport, fiecare pescar încercând să îşi îmbunătăţească performanţa.

„Eu, spre exemplu, am 20 de undiţe. Pescuiesc cu colegii pe Dunăre şi la Mureş, dar în special în Ungaria, la baltă, la Atko sau la Tisa moartă şi la canale. Mai mulţi dintre noi avem permis pentru pescuit în Ungaria, pentru că apele lor sunt mai bine populate şi se prinde mai bine.

Un astfel de permis costă 2.200 de forinţi, adică sub 400 de lei”, a completat preşedintele asociaţiei locale de pescari sportivi.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “Binecuvântare pentru fir întins. Circa 100 de pescari îşi sfinţesc anual undiţele la Cenad – FOTO

  1. Frumos..parca ma vad de copil pe malul Begheiului sau al Timisului (care la vremea respectiva era plin de peste)…Amintiri frumoase… Singurul lucru ce nu-mi place la chestia asta este „sfintitul unditelor” asta e o ceremonie absolut inutila care nu se potriveste cu vremurile actuale. Clar, masa comuna care urmeaza e o tentatie, probabil nu poti lua parte daca n-ai fost intii la biserica… Dar sa sfintesti unditele… apoi, sa ma iertati, cine poate fi atat de naiv…?

Lasă un răspuns