Biletele RATT, veşnica problemă

transport in comun 1

Controlorii Regiei Autonome de Transport Timişoara (RATT) sunt presaţi să fie cât mai activi, pentru a depista călătorii frauduloşi. Măsura este una firească, de înţeles fiind şi munca ingrată a controlorilor, puşi de multe ori în situaţii jenante.

Nu e floare la ureche să te iei la harţă cu cei care nu au bilet, să alergi după ei sau să le suporţi jignirile, ameninţările şi chiar unele acte de violenţă. În acelaşi timp, însă, trebuie rezolvată şi problema procurării biletelor de călătorie.

Pentru cei cu abonament sau care beneficiază de gratuităţi (prea mulţi la număr) nu este o problemă, însă cei care circulă ocazional întâmpină serioase dificultăţi.

Multe dintre staţii nu au în apropiere nici un chioşc în care se comercializează bilete, ca să nu mai vorbim că, după orele amiezii sau sâmbăta şi duminica, există doar trei sau patru puncte în toată Timişoara de unde se pot procura bilete RATT.

Practic, în acest interval, cetăţeanul onest nu are cum să-şi cumpere bilet, fiind într-o dilemă simplă: ori renunţă la mijloacele de transport în comun, ori circulă fraudulos, cu riscul de a fi depistat de controlori. Nici una dintre acestea nu este o soluţie şi e de neînţeles ignoranţa cu care conducerea RATT tratează această problemă care apasă de foarte mulţi ani.

În mod normal, dacă lucrurile nu se vor mişca, şefii RATT ar merita şi un bilet. Un bilet de voie!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

8 thoughts on “Biletele RATT, veşnica problemă

 1. Nu numai biletele sunt o problema la RATT ci si faptul ca foarte multe compostoare nu functioneaza si terbuie sa te plimbi in mijloacele de transport sa poti valida chiar si abonamentele. Despre respectarea programului de circulatie sa nici nu mai vorbim. Nu sunt corelate nici afisarile din statii cu cele de pe programele lansate pe telefoanele mobile si orarele din programul afisat de RATT .

 2. Incercand sa fii cetatean onest, cu abonament valabil, riști aceeași amenda ca și în cazul în care călătoria este frauduloasa. În cazul în care abonamentul este valabil, dar nevalidat (adică nu este trecut prin fata dispozitivului montat în vagon), amenda este aceeași (lucru confirmat de RATT).
  Cum nu toate dispozitvele funcționează, am întrebat ce ar trebui sa facă călătorul ca sa nu fie amendat (transportul fiind, atenție, achitat). Răspunsul primit a fost dezamagitor…”căutați un validați care merge”, la fel ca și ideea de a fi amendat pt ca nu „validezi” , deși….ai plătit.
  Niciunde nu am văzut o acțiune de comunicare din partea RATT care sa explice necesitatea validării; doar o atitudine autoritara și oarecum agresiva ” nevalidarea constituie contravenție….”. Nu cred ca acest tip de atitudine încurajează transportul în comun (amenințarea călătorului cu amenda în loc sa i se explice și sa fie rugat sa valideze…doar călătorul a plătit ).
  La casieria din 700 am pățit sa nu pot achiziționa abonament sau bilet, pt ca casiera nu avea sa îmi dea rest, de plata cu cardul nici nu poate fi vorba. Și ca intr-o tara civilizată, m-a trimis frumos în piață sa schimb banii astfel ca sa pot cumpăra abonament :). No comment.

 3. Pe langa problema biletelor să se rezolve şi timpii de plecare din staţii. Nu odată mi-a fost dat să ies în stație după graficul afișat şi să plec de fapt cu următorul autobuz ( expres 7) pentru că nu a mai venit în stație. Bineînțeles că autobuzul următor a fost plin de călători, doar erau călători cât pentru două autobuze…

 4. Sambata si duminica nu ai de unde să cumperi bilete .Nu toata lumea se pricepe la portofelul elelectronic. Vin oameni de la tara,sau ai musafiri si vrei sa ii duci la plimbare.Nu ai de unde cumpara bilet.
  Pe de alta parte controlorii coboară urgent din vagoane,toata lumea se ia de ei ,e cuptor in vagoane,nu sunt chioșcuri de bilete,nu circula conform graficului. Oamenii dau din umeri,ce sa faca, daca reclama mai departe probabil ca li se arata usa ,cu textul : asteapta 100 la usa pentru angajare.

 5. Foarte „superiori” timisorenii si foarte „fruncea” tarii sunt si din acest punct de vedere banatenii astia ipocriti si plini de ifose si mandrie fara niciun motiv;))

Lasă un răspuns