Biledului îi cam lipsesc nemții…

nemti biled

… Cel puțin asta susține primarul interimar Cristian David. Totuși, nu-i lipsesc chiar de tot, căci mai trăiesc în comună circa 25 de familii, iar la sediul Forumului Democrat German din Biled se poate vedea rânduială în păstrarea tradițiilor șvăbești.

L-am întrebat pe edil de ce nemții aceștia, câți au mai rămas, nu-i molipsesc pe locuitorii de astăzi, încât lucrul bine făcut, ca să-l parafrazăm pe președintele nostru, să se vadă pe chipul caselor și la stradă.

Dacă parcurgi Biledul de acum dintr-un capăt în altul și pe toate străzile lui, impresia generală este aceea de muzeu viu. Asta nu înseamnă că modernitatea nu și-a făcut loc sau că improvizația nu este prezentă.

E, din păcate, vizibilă și o anumită lipsă de respect față de clădiri ori poate că acest tip de atitudine ține și de sărăcia unor localnici. „Oricine își dorește să fie curățenie pe stradă ca la neamț în șpais, a spus primarul, dar nu toți cetățenii înțeleg această cerință la fel”.

Populația actuală a comunei este foarte diversă, provenind din toate județele țării. „Diferențele de mentalitate sunt poate cele mai dificil de armonizat, ne-a mărturisit edilul.

Ca să câștigi încrederea atâtor oameni cu interese divergente, mereu în contradicție, în dispută, trebuie să arăți că ai făcut ceva important. Pentru aceasta însă este nevoie de proiecte, de timp și de mulți bani”…

Fără toate acestea, ce s-a putut face au fost, de exemplu, cei aproape doi kilometri de trotuare, betonate chiar de beneficiarii lor, anul trecut, primăria asigurând o parte din materiale, ca pe vremuri.

Nemții (o parte din cei plecați) vor veni în curând, în gostie, la Biled, pentru a-și aminti de satul lor. Probabil că-l vor găsi la fel cum l-au lăsat ori prea puțin schimbat, pentru că aici pare că timpul trece altfel, mai încet ca în alte locuri, dar mult mai pătimaș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *