BEGA!, program principal al TM2021, caută voluntari

bega 2 1

BEGA! este un program de artă performativă creat de PLAI împreună cu comunitatea creativă a orașului Timișoara, cu scopul de a activa malurile râului Bega și de a atrage locuitorii orașului spre acestea, implicându-i în activități artistice coordonate de organizații locale și parteneri cu expertiză internațională.

Dezvoltat pentru dosarul de candidatură al orașului Timișoara pentru anul 2021 ca unul dintre programele principale ale acestuia sub numele inițial de „Mega Bega”, programul va include proiecte și acte artistice diverse, dezvoltate gradual până în anul 2021. Din anul 2022 BEGA! va deveni un program bianual.

Spre deosebire de un format clasic, BEGA! nu își propune să importe producții artistice, în schimb se axează pe colaborări cu organizații cu expertiza de a crea și de a facilita un proces de creație colaborativ, specific unei comunități și cu implicarea acesteia. Miza pe care BEGA! și-o asumă în contextul TM2021 este de a merge mult dincolo de un act artistic în sine și are implicații culturale, sociale și chiar la nivel de infrastructură.

„Canalul Bega ilustrează realitatea postindustrială europeană, care încă mai marchează oraşele continentului nostru. Masivele clădiri abandonate sunt percepute ca nişte spaţii obscure ale urbei, în aşteptarea unei reconversii culturale, iar proiectul <<BEGA!>> din cadrul Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană își propune să redefinească rolul Canalului Bega de la ruta comercială pentru bunuri manufacturate, într-unul de canal care conectează idei și oameni dincolo de granițe”, explică Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara 2021 Capitală Culturală Europeană.

Pregătirea primei etape a început în 2017, când au avut loc vizite de studiu în Danemarca, Franța și Anglia, în cadrul cărora s-au ales partenerii externi, și a continuat cu întâlniri la Timișoara, aducându-i pe aceștia alături de organizațiile locale implicate, pentru a defini cadrul de lucru.

Etapa din 2018 constă în activarea fostului port al orașului Timișoara prin crearea unei producții personalizate, folosind povestea orașului cu actori culturali locali coordonați de coregraful Jocurilor Paralimpice de la Londra, Kevin Finnan, director artistic al companiei britanice Motion House.

Muzica va fi scrisă de compozitoarea Sophy Smith, în colaborare cu muzicieni locali, conținutul grafic pentru videomapări va fi realizat de compania bască Logela, iar conținutului artistic al programului în 2018 va fi creat cu participarea Unfold Motion (RO, TM – coordonator al voluntarilor pentru dans), Asociația Culturală Kratima (RO, TM), Asociația Culturală TGP (RO, TM – coordonator al voluntarilor pentru muzică) și Asociația Tango Timișoara.

Programul beneficiază și de susținerea și implicarea organizațiilor Prin Banat, Cries, Solidart, I.S.O.T, Melopolis, Ceva de Spus, Verde pentru Biciclete, Universitatea de Vest Timișoara și Symme3D.

Se caută timișoreni talentați la dans și muzică

Deoarece BEGA! este un program creat de comunitatea locală, până la 30 mai este deschis un apel pentru voluntari care vor să facă parte din echipa artistică non-profesionistă pe partea de dans sau muzică.

Prima întâlnire a echipei extinse cu persoanele selectate va avea loc în data de 4 iunie 2018. Repetițiile pentru aria de dans vor avea următorul orar propus: 12- 23 iunie – câte două zile pe săptămână, trei ore pe întâlnire, începând cu ora 18; 10 – 21 iulie – câte două zile pe săptămână, trei ore pe întâlnire, începând cu ora 18; 12 septembrie – 4 octombrie – repetiții generale în portul orașului, începând cu ora 19 (zilele și orele exacte vor fi anunțate ulterior și vor fi aliniate programului general al participanților); 5-7 octombrie – spectacol.

Programul repetițiilor pentru partea de muzică va fi mai puțin extensiv și va fi anunțat după data de 4 iunie.

Rezultatul colaborării va fi prezentat în datele de 5, 6 și 7 octombrie, în cadrul unui spectacol cu trei reprezentații în fostul port al orașului Timișoara (în dreptul Străzii Vulturilor).

Cine se poate înscrie?

La apelul de voluntari pentru partea de conținut artistic se pot înscrie persoane cu vârsta de peste 12 ani. Persoanele sub 18 ani trebuie să dețină acordul părinților pentru participare.

Persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani pot participa doar dacă sunt însoțiți la prima întâlnire de un părinte/ tutore.

Cei care aplică nu trebuie să dețină nici o pregătire artistică, ci să își dorească să descopere ce înseamnă să faci parte dintr-un spectacol, alături de alți membri ai comunității.

Formularul de înscriere se poate accesa de aici: www.plai.ro/bega.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns