Bătrânul teatru al Oraviței, cel mai vechi din România, își recapătă strălucirea de altădată

Bătrânul teatru al Oraviței, cel mai vechi din România, își recapătă strălucirea de altădată

Cel mai vechi teatru din România, construit acum mai bine de două veacuri în Banat, la Oravița, va arăta ca nou după restaurarea care e în curs de desfășurare. Construit în anul 1816 după modelul teatrului Burgtheater din Viena, edificiul a fost inaugurat oficial, un an mai târziu, în prezența împăratului Francisc I al Austriei.

De asemenea, este prima clădire din Europa luminată cu ajutorul lămpilor cu acetilenă. Un alt episod aparte din istoria teatrului orăvițean este legat de reprezentațiile din 1 și 2 septembrie 1868 ale trupei lui Mihail Pascaly, din care făcea parte și Mihai Eminescu, ca sufleur.

Teatrul ”Mihai Eminescu” din Oravița va fi renovat complet în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional (Regio-POR). Lucrările au început de scurt timp, scopul intervenției fiind creșterea atractivității turistice a orașului Oravița prin restaurarea și valorificarea durabilă a acestui obiectiv de patrimoniu de clasa A.

teatru oravita

Pe lângă restuararea și conservarea Teatrului ”Mihai Eminescu”, care ar urma să fie inclus în circuitul turistic local, regional și național, investiția mai cuprinde și amenajarea parcului din fața imobilului.

Valoarea totală a proiectului depășește zece milioane de lei, din care 9,28 milioane sunt finanțare nerambursabilă, asigurată prin Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban şi conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, după cum precizează Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest. Beneficiarul proiectului este Primaria Oravița.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns