Bătaie de joc: timișorenii de pe Pepinierei au parcare, dar e ocupată de biciclete și pubele inteligente.
Cea mai nou găselniță a administrației Fritz sunt insulele ecologice cu “pubele inteligente”. Primele containere inteligente din cele 100 achiziționate de Primăria Timișoara au fost deja instalate în… parcări din oraș.
Proiectul “Parcări în loc de garaje” a fost demarat încă din 2022 de către consilierul local Roxana Iliescu și un cetățean din Zona Soarelui, Gheorghe Bodeanu. Pentru că se realizează repede și cu costuri minime, ideea lui Bodeanu și Iliescu a fost rapid acaparată de cuplul edilitar Fritz – Lațcău.
În cei patru ani au fost identificate peste 20 de zone din oraș unde se puteau amenaja astfel de noi locuri de parcare, dar totul a fost ținut la sertar până în mai 2024, pentru ca actuala administrație să își poată face propagandă electorală cu aceste parcări, după ce a eșuat în construirea celor trei parcări suspendate cu care se lăuda la începutul mandatului.
Un exemplu de proastă administrare este noua parcare de pe Strada Pepinierei. “Săptămâna și parcarea” este deviza cu care Dominic Fritz a intrat, în luna mai 2024, în precampanie electorală. De atunci, în fiecare săptămână s-a lăudat cu câte o nouă parcare. Pe Pepinierei s-au reamenajat 200 de locuri de parcare… în realitate doar 166, și asta pe un proiect demarat de fostul primar, Nicolae Robu, în anul 2018.
“Amenajarea” a venit la pachet cu scuaruri și mici insule verzi, care au redus suprafața utilă pentru parcarea mașinilor, așa că locatarii care ajung târziu, după lucru, se bat pe locurile de parcare și își pun mașinile pe unde apucă – pe spațiul verde sau pe străduțele adiacente. Însă nici așa nu e bine, pentru că în acest caz îi amendează poliția locală.
Mai nou, însă, locurile de parcare au început să fie ocupate de pubele inteligente și de rastele pentru biciclete, spre nemulțumirea riveranilor, care din nou se trezesc cu mai puține locuri unde să își lase mașinile pe lângă casă.
Așa cum Renașterea bănățeană a mai relatat, e vorba despre o improvizație rapidă, care să producă efect de laudă electorală.
S-au demolat garaje ori s-au nivelat terenuri ale primăriei, pe care apoi, fără proiect sau autorizație de construire, s-au pus dale ori s-a turnat asfalt și s-au desenat cu vopsea “locuri de parcare”.
Că, în realitate, la fiecare dintre noile “parcări”, numărul de locuri e mai mic decât cel cu care se laudă administrația aproape că nu ar mai conta. Deși minciuna rămâne minciună.
Asta dacă nu ar fi apărut, în mai 2024, niște magazii modulare din metal, pentru depozitarea bicicletelor.
Construcțiile ocupă câte două locuri de parcare, exact dintre cele nou amenajate, deși în jurul blocurilor ar fi destul spațiu pentru ca aceste “cuști” metalice să fie montate, fără a împuțina suprafața de parcare destinată riveranilor și nu numai.
Acum, pentru a mai înghesui lucrurile, au mai dispărut alte locuri de parcare de pe Pepinierei, după ce aici au fost abandonate 9 containere “smart”, grupate într-o insulă ce privează timișorenii din zonă de încă patru locuri de parcare. Așa că, din 166, au rămas 160 de locuri. Iar oamenii își parchează mașinile pe marginea trotuarului sau pe spațiile verzi, pentru că nu au unde.
Pe noile containere sunt afișe care avertizează ca recipientele să nu fie atinse (!) ele nefiind funcționale. Asta deși administrația Fritz s-a lăudat că proiectul merge strună și s-au distribuit locatarilor cartele pentru a putea deschide containerele inteligente care îți calculează cât ai de plătit pentru cât gunoi arunci.
Cei de la Timpark, care au în administrare parcarea, au declarat că pe ei nu i-a întrebat și nu i-a consultat nimeni vizavi de ocuparea locurilor de parcare cu noile containere, mai ales în condițiile în care rezidenții plătesc un abonament anual pentru că utilizează parcarea. Deși practic nu o utilizează, din lipsă de locuri.
Decizia “inteligentă” de a ocupa parcarea de pe Pepinierei cu insule ecologice a venit direct din Primăria Timișoara, din ordinul doamnei Camelia Bobei, șef Serviciu Management Deșeuri și Salubritate, cu binecuvântarea primarului Fritz și a viceprimarului Lațcău.
În teorie, insulele sunt formate din 5 containere a câte 1,1 metri cubi, iar nivelul de umplere va putea fi monitorizat de la distanță, pentru a eficientiza colectarea de către RETIM.
Fiecare modul informează utilizatorul cu privire la nivelul de umplere, alertează dacă trapa nu a fost închisă corect și este securizat, oferind acces doar pe bază de cartelă sau printr-o aplicatie mobila.
Pentru a arunca deșeurile în noul sistem, administrația locală, împreună cu RETIM și ADID desfășoară activități de informare a utilizatorilor și au împărțit cartelele de acces către asociațiile de locatari vizate. Doar că pubele zac degeaba, nefiind funcționale.
Mai trebuie spus că, pe lângă amplasarea aiurea prin ocuparea parcărilor și fără a consulta Timpark, actualele locații nu au aviz din partea Agenției de Mediu și nu respectă Ordinului Ministrului Sănătății 119/2014, care prevede niște normative pentru aceste insule: amplasare la minim 10 m de cel mai apropiat condominiu, să fie securizate, să aibă acces la un canal de scurgere și altele.
Vizavi de aceste aspecte, Gheorghe Bodeanu, cel care a venit cu ideea noilor parcări dintre blocuri în sudul orașului, a cerut lămuriri la primărie, la Timpark, la Agenția de Mediu și la Garda de Mediu, dar deocamdată nu a primit niciun răspuns.
Vă reamintim că alte două locuri de parcare au fost ocupate de un alt moft, rastele pentru biciclete. Aici lucrurile sunt tragi-comice. “Garajul velo” de pe Pepinierei poate adăposti 16 biciclete. În realitate, foarte puțini folosesc rastelele, iar bicicletele electrice, din cauza lățimii mai mari, dată de baterie, nu încap în rastele amenajate de primărie, așa că oamenii le lasă afară, legate de scheletul velo-garajelor.
Revenind la noile pubele, în total, proiectul prevede aducerea la Timișoara a 100 de insule ecologice, iar valoarea acestora se ridică la 4.919.500 lei (fără TVA), adică aproape 1 milion de euro, iar fondurile au fost primite de la guvern, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Astfel, zeci de locuri de parcare, din parcările electorale, făcute peste noapte în aprilie-mai 2024, fără proiect sau avizare și autorizare, vor dispărea pentru a face loc insulelor ecologice cu pubele inteligente și standurilor de biciclete.
Iar riveranii plătitori de taxă Timpark rezidențială parchează pe unde apucă. Duios, poliția locală le aplică amenzi celor ce nu mai prind loc de parcare și lasă autoturismele pe spațiul verde sau pe carosabilul îngust dintre blocuri.
Acesta este un nou episod din războiul împotriva libertății de circulație cu autovehiculele proprietate PERSONALĂ purtat de cuplul de slugoi globaliști fritz & lațcău și toți lacheii lor din primărie împotriva cetățenilor acestui oraș. Aceeași situație s-a întâmplat pe bd. Gh. Lazăr, unde prin reamenajare s-au pierdut JUMĂTATE din locurile de parcare pentru că mașinile parchează acum paralel cu calea de rulare și nu în spic cum era anterior. Aceeași situație s-a întâmplat pe bd. Cetății unde prin reamenajare s-au pierdut ZECI de locuri de parcare prin crearea unor alveole verzi care nu folosesc la nimic (că de aia avem DoNimic) și prin lărgirea fără sens a majorității locurilor existente.
Dacă mai tolerăm această haită de agenți de influență ai diktaturii eco-schizofrenice de la bruxelles vom rămâne în curând FĂRĂ locuri de parcare în oraș. Căci ACEASTA este adevărata lor agendă, să suprime TOTAL posibilitatea de mișcare independentă a sclavilor din colonia globalistă. În viziunea lor suntem consumatori inutili care trebuie să producem până la epuizare și să consumăm, dacă se poate, DELOC. Și să stăm fiecare în cușca noastră precum câinii din adăposturi. Vă mai aduceți aminte de pătrățelele și cerculețele din pandemuie în care trebuia fiecare să stăm cu botnița de sclav pe gură, izolați unul de celălalt? ACESTA este viitorul pe care ni-l pregătesc acești demenți. Așa că dormi liniștit bănățene, ”FNI lucrează pentru tine”.
se pare ca majoritatea zice ca e bine cu astia…
#idiocracy🤪
Asta nu e tot: urmează stația de încărcare pentru mașinile electrice, prevăzută tot pe Pepinierei, lângă punctul termic, probabil în primele locuri de lângă aceste containere. Și dacă avem în vedere și lista medicamentelor ce ies la drogtesterele poliției rutiere, dar și că mulți le iau de nevoie, riscând-și carnetul și chiar libertatea, avem imaginea completă: nici nu vom mai avea nevoie de locuri de parcare. Comisarii veghează. Și, da, majoritatea a votat, majoritatea e mulțumită…