Basmele Banatului multicultural, reînviate

Asociațiile „Sinaptica”, respectiv „Regia Artistică Timișoreană” și Universitatea de Vest organizează marţi, 27 martie, la ora 11, în Amfiteatrul A01 de la UVT, lansarea oficială a proiectului cultural-educațional „Basme din Banat”.

În anul în care Europa îşi celebrează patrimoniul cultural, în care România sărbătorește 100 de ani de stat unitar modern, într-un Banat și o Timișoară care au crescut și au rămas vii prin dialog multietnic și bună conviețuire, acest proiect îşi propune să readucă în prezent poveştile de odinioară.

Acţiunea se construiește în jurul basmelor din Banatul multicultural și mobilizează 50 de liceeni de naţionalitate germană, maghiară, sârbă, română sau aparţinând altor etnii din regiunea noastră, împreună cu dascălii lor. Importanța diversității bazate pe identitate, a bunei conviețuiri întru progres și libertate și a dialogului dintre generații sunt subliniate în cadrul acestui demers care mizează pe păstrarea reperelor culturale şi pe reamintirea trecutului ca prilej de reinventare a unui viitor mai bun.

Toate aceste elemente vor fi folosite drept cadru pentru educație prin și pentru cultură, ca pretext de cunoaștere reciprocă și dialog.  Pentru tinerii implicaţi, proiectul reprezintă o ocazie de a se redefini ca eroi moderni și de a se dezvolta prin lectură, scriere creativă, fotografie și prin planuri concepute și dezvoltate împreună.

Întrunirea de marţi va fi moderată de dr. Mihaela Tilinca și o va avea ca invitat special pe prof. dr. Otilia Hedeșan (foto), atât în calitate de antropolog care a îngrijit volumul de basme în jurul căruia s-a născut proiectul, cât și în cea de director al Centrului de Studii pentru Patrimoniu şi Antropologie Culturală/RHEA şi de pro-rector al Universității de Vest.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns