Bani pentru producătorii din sectorul agricol și pomicol

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat o nouă sesiune de primire a cererilor de finanțare pentru înființarea și funcționarea grupurilor de producători în sectorul agricol și în cel
pomicol, prin submăsurile 9.1 și prin 9.1a din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020.

Sunt puse la bătaie, prin cele două linii de finanţare, peste 13 milioane de euro. Sesiunea va rămâne deschisă până în data de 30 septembrie.

Alocarea financiară disponibilă se cifrează la 7,729 milioane de euro pentru submăsura 9.1 “Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol”, respectiv la 5,300 milioane pentru submăsura 9.1a “Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”.

CITEȘTE ȘI: Imaginile inconștienței: O fetiţă hrăneşte un urs din mână. Video

Alocările nerambursabile acordate prin PNDR au menirea de a susține înființarea și funcționarea grupurilor de producători, astfel încât să se poată asigura valorificarea în comun a produselor agricole ale membrilor acestora, dar și integrarea pe piaţă a producătorilor primari, prin adaptarea producţiei acestora la cerinţele pieţei şi la comercializarea în comun a producţiei. Totodată, fondurile repartizate submăsurilor 9.1 şi 9.1a pot fi utilizate pentru a se asigura îmbunătăţirea performanţelor fermelor şi creşterea veniturilor generate de acestea, cât și pentru crearea şi promovarea lanţurilor scurte de aprovizionare, după cum precizează Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Sprijinul bănesc este nerambursabil în proporție de sută la sută, dar nu poate depăşi suma de 100.000 euro pe an și 10 la sută din valoarea producţiei comercializate în primii cinci ani de la recunoaștere.

Finanțarea, acordată în baza unui plan de afaceri, este forfetară, degresivă și plătită în tranșe anuale, pentru o perioadă care nu poate depăși cinci ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut. Cererile de finanțare se depun online pe pagina de internet www.afir.info, până cel târziu în data de 30 septembrie, dacă fondurile nu se vor epuiza mai repede. Pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, solicitanții de fonduri nerambursabile au la dispoziție gratuit, tot pe portalul AFIR, la secțiunea Investiții PNDR, ghidul solicitantului pentru cele două submăsuri.

Pentru detalii, agricultorii interesaţi de formarea de grupuri de producători în județele Timiș, Arad, Caraș-Severin şi Hunedoara pot contacta Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest Timişoara, cu sediul în Calea Buziaşului nr. 11 A, nr. tel. 0256. 250.200, e-mail: [email protected]


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns