Bani grei pentru IMM-urile din vestul ţării

O linie de finanţare care pune la dispoziţia întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) sume foarte generoase este în continuare deschisă în vestul ţării.

Instrumentul prin care pot fi accesate finanţări nerambursabile, din fonduri europene, este disponibil prin Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014- 2020, sumele care pot fi obţinute pentru un proiect pornind de la 200.000 de euro şi putând ajunge până la un milion.

36,6 milioane de euro pentru Regiunea Vest Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest reaminteşte că judeţele Timiş, CaraşSeverin, Arad şi Hunedoara beneficiază de 36,6 milioane de euro în cadrul apelului 2 de proiecte pentru prioritatea de investiţii 2.2 – IMM a Regio-POR.

Cofinanțarea din partea solicitantului este de minimum 45 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile, în cazul microîntreprinderilor și întreprinderilor mici, și de cel puţin 55 la sură în cazul celor mijlocii. Depunerea proiectelor a început în 24 decembrie anul trecut și va continua până în data de 24 martie 2020, la ora 12. Apelul 2 de proiecte aferent Axei prioritare 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, prioritatea de investiţii 2.2 – Sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor este de tip competitiv. Este de reţinut că locul de implementare a proiectului trebuie să fie obligatoriu în Regiunea Vest, în mediul urban, cu excepția întreprinderilor mijlocii, în cazul cărora investiţia finanţabilă se poate derula şi într-o zonă rurală.

Proiectele se depun exclusiv prin aplicația MySMIS (https://2014.mysmis.ro/). Aproape 25 de milioane de euro, deja atrase Până în prezent, în Regiunea Vest au fost depuse, în cadrul apelului de proiecte deschis în 24 decembrie, numai 29 de proiecte, având o valoare nerambursabilă de 18,89 milioane euro. Mai trebuie precizat că înaintea acestei sesiuni, 48 de firme din vestul ţării au reuşit să atragă, în cadrul primului apel de proiecte al instrumentului financiar amintit, suma totală de 24,87 de milioane de euro, investiţiile în cauză generând şi 159 de locuri de muncă. O paletă largă de investiţii finanţabile Sumele nerambursabile sunt alocate pentru dezvoltarea afacerii. Astfel, sunt finanțate construirea, modernizarea sau extinderea spațiilor de producție ori pentru servicii, dotarea cu active corporale și necorporale, inclusiv cu instrumente de comercializare online, licenţe sau brevete, implementarea unor procese de certificare sau de recertificare a produselor, dar şi cheltuieli pentru eficientizarea energetică, mai precis achiziţionarea de instalații şi echipamente care utilizează resurse regenerabile. Sunt eligibile inclusiv societăţile cooperative

La finanţări au acces operatorii economici, inclusiv societăţile cooperative, cu condiţia să fie firme mici, mijlocii sau microîntreprinderi. Pentru rigoare, întreprinderea mijlocie este cea care are mai puţin de 250 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală în valoare de cel mult 50 de milioane de euro. Întreprindere mică este considerată cea cu cel mult 49 de salariaţi şi cifra de afaceri de maximum zece milioane de euro pe an.

Totodată, dacă un operator economic are mai puţin de zece angajaţi şi cifra sa de afaceri anuală nu depăşeşte două milioane de euro, se încadrează în categoria microîntreprinderilor.

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest stă la dispoziția celor interesați cu informații suplimentare și clarificări legate de obținerea finanțărilor, prin biroul său de Helpdesk, la numerele de telefon 0256-491.981 și 0256-491.923, e-mail [email protected] (https://adrvest.ro/birouri-deinformare/). Totodată, pentru a veni în sprijinul potențialilor beneficiari, ADR Vest a realizat broșura “Finanțările pentru IMMuri – pregătirea proiectului tău, pas cu pas”, care poate fi consultată inclusiv online, pe site-ul agenţiei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

0 Comments

No Comment.