Bani-gârlă pentru întreprinzătorii începători din Regiunea Vest

pregatire afaceri

Întreprinzătorii începători au la dispoziţie felurite posibilităţi de finanţare şi nu doar prin programul guvernamental Start-up Nation România, care se dovedeşte, de altfel, unul de succes.

CITEȘTE ȘI: Angajări pe salarii de 2.700 de lei net lunar. Iată postul vacant

Astfel, la nivelul regiunii noastre sunt disponibile mai multe instrumente de finanțare – în principal din fonduri europene – a afacerilor de tip start-up, prin intermediul Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020. Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) derulează mai multe proiecte prin intermediul POCU.

Finanţări de până la 40.000 de euro prin Start Up Banat

Start Up Banat poate fi primul pas în crearea unei afaceri. Pentru început, 300 de participanți beneficiază de formare antreprenorială și își creează planurile de afaceri.

Dintre aceștia, cei mai iscusiți 36 vor primi finanțări de până la 40.000 euro. pentru a-și pune în practică planul. De asemenea, cei 36 de participanți selectați au parte și de servicii personalizate de consiliere, consultanță și mentorat, precum și de monitorizarea dezvoltării afacerii.

Există câteva cerinţe pentru beneficiari: reședința să fie în Regiunea de Vest a României; să nu fi beneficiat de finanțare până acum; nivelul minim de studii este liceul cu examen de bacalaureat; să nu aibă calitatea de asociat majoritar în structura altor întreprinderi; o idee de afacere nonagricolă pe care să o poată dezvolta în mediul urban. Termenul-limită pentru înscrieri este 10 noiembrie 2018, iar perioada de implementare a proiectului e de 36 de luni.

SMART Start Up, proiect dedicat creării de locuri de muncă

SMART Start Up este un proiect integrat, de susținere a înființării de întreprinderi cu profil nonagricol în zona urbană din Regiunea Vest, în domeniul științelor exacte, cu accent pe IT.

Proiectul propune formare antreprenorială la nivelul Regiunii Vest a 330 de persoane, stagii de practică în întreprinderi pentru 52 de beneficiari ale căror planuri de afaceri sunt selectate spre finanțare. Bugetul total al acestui instrument de finanţare este de aproape 13 milioane de lei.

SMART Start Up are ca obiectiv tematic crearea unor locuri de muncă durabile și de calitate și sprijinirea mobilității lucrătorilor, iar iniţiativele sprijinite prioritar sunt activitățile independente, antreprenoriatul și înființarea de întreprinderi, inclusiv a unor microîntreprinderi și a unor IMM-uri inovatoare. Perioada de implementare se va întinde până în 10 ianuarie 2021.

Finanţări pentru peste 70 de afaceri, prin StartActiv Vest

Antreprenorii din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Hunedoara pot obţine până la 40.000 de euro prin StartActiv Vest, instrument de finanţări nerambursabile având ca ţintă angajații și persoane care desfășoară o activitate independentă, persoanele inactive (elevi şi studenţi) şi şomerii de lungă durată care intenționează să înființeze o afacere non-agricolă în mediul urban şi nu dețin calitatea de asociat sau acționar majoritar într-o societate comercială.

Înscrierea presupune participarea gratuită la un curs pentru dezvoltarea competențelor antreprenoriale, dar – atenţie! – elaborarea unuli plan de afaceri foarte bun poate atrage o finanţare de până la 40.000 de euro prin StartActiv Vest, plus sprijin gratuit în implementarea planului de afaceri, din partea unei exhipe de experţi, pentru o perioadă de un an şi jumătate.

Cursurile gratuite sunt deschise pentru 330 de oparticipanţi din Regiunea Vest, iar 73 dintre aceştia vor fi finanţaţi nerambursabil pentru iniţierea unei afaceri.

Pe parcursul implementării planului de afaceri, beneficiarii finanţărilor vor putea participa gratuit la workshop-uri pe următoarele teme: management financiar, fiscalitate, contabilitate, resurse umane, legislația muncii, drept comercial.

Atelierul de antreprenori

O altă iniţiativă din cadrul POCU mijlocită de UVT la nivel regional, Atelierul de antreprenori, pregăteşte 307 de întreprinzători şi finanţează 36 de afaceri.

Demarat de UVT în luna ianuarie a acestui an, proiectul are o durată de implementare de 36 de luni şi un buget de 9,190 de milioane de lei, iar beneficiarilor li se cere o cofinanţare extrem de redusă.

Start Smart pentru întreprinzătorii foarte tineri

Start Smart este un instrument de finanţare coordonat de UVT, în parteneriat cu Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş.

Activitățile susţinute prin acest proiect urmăresc crearea și dezvoltarea a 36 de afaceri cu potențial ridicat în materie de autosustenabilitate și dezvoltare, în Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Hunedoara, asigurând pe această cale ocuparea antreprenorilor, dar și crearea de locuri de muncă.

Iniţiativa se adresează unui grup-țintă de 300 de persoane din categoria de vârstă 18 – 25 de ani care intenționează să înființeze afaceri non-agricole în mediul urban, în Regiunea Vest.

La cursuri au acces 300 de persoane (studenți și angajați), iar cei mai activi 110 dintre aceştia vor primi premii de câte 500 de lei.

Pentru 36 de afaceri puse la cale de participanţi se acordă finanţări care pot ajunge până la 40.000 de euro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *