Banatul s-a topit sub temperaturi de deșert. Urmează încă o zi de foc

canicula4 1

Impresionați, probabil, de avertizările meteorologilor, majoritatea timișorenilor s-au ferit, ieri, să iasă pe străzi după orele prânzului, cu excepția celor care nu au avut încotro. Cei care nu au putut să-și rezolve problemele curente dimineață au preferat să le amâne pentru orele serii, puțin mai răcoroase. Fiecare a căutat răcoare cum a putut: în încăperi sau magazine cu aer condiționat, pe malurile râurilor sau la ștrand.

Ca în orice oraș mare, temperatura resimițită a fost mult mai ridicată decât cea măsurată după standardele meterologice, din cauza asfaltului și a betonului, care s-au încins sub razele necruțătoare ale soarelui. A fost atât de cald, încât medicii de la Spitalul Județean din Timișoara i-au avertizat pe oameni să bea apă suficientă, orice neglijență în acest sens putându-i costa nu doar sănătatea, ci și viața. Din păcate, vremea nu dă semne că ar deveni mai blândă cu locuitorii din Banat nici în următoarele zile.

canicula1 1
Spitalul Clinic Judetean de Urgență ,,Pius Brînzeu” din Timișoara a avertizat, ieri, populația județului în ceea ce privește temperaturile caniculare din această perioadă și efectele nefavorabile ale deshidratarii aspura aparatului cardiovascular. „Este foarte important să vă hidratați, asta deoarece în ultimele 24 de ore, numai în Clinica de Chirurgie Vasculară a SCJUPBT au fost internați șase pacienți cu evenimente cardiovasculare trombo-embolice (caracterizate prin formarea de cheaguri în vase sau cord), determinate cel mai probabil de expunerea pacienților la temperaturile extreme de afară, coroborată cu hidratarea insuficientă. Deshidratarea crește riscul apariției evenimentelor cardiovasculare nedorite, precum ischemia acută de membru cu potențiala pierdere a acestuia, accidentul vascular cerebral sau tromboza venoasă profundă, prin creșterea vâscozității sângelui și formarea de cheaguri la nivelul inimii și vaselor. Deshidratarea este favorizată de temperaturile înalte de pe timpul verii, pacienții suferinzi de boli cardiovasculare fiind cei mai predispuși să dezvolte astfel de complicații”, se arată în comunicat remis de Spitalul Județean.

Atenție mărită la alimentație!

Cu o nouă avertizare a venit, ieri, și Direcția de Sănătate Publică a Județului Timiș, printr-un comunicat din partea dr. Viorica Dumitru, director executiv adjunct al instituției: „Ca urmare a emiterii de catre ANM a codului roșu de caniculă în vestul țării, valabil și astăzi, cu temperaturi peste 42 de grade, vă comunicăm că, în Timișoara, pe perioada sfârșitului de săptămână, în toate sediile farmaciilor Helpnet și la Catedrala Mitropolitană vor fi amenajate puncte de hidratare/caniculă”.
canicula3 1
DSP Timiș a repetat măsurile pe care populația trebuie să le respecte în această perioadă, de la evitarea expunerii la soare între orele 11-18 și a circulației pe distanțe lungi, purtarea unei îmbrăcăminți lejere, hidratarea cu cel pușin doi litri de apă zilnic, fără a aștepta instalarea senzației de sete, evitarea efortului fizic prelungit în timpul zilei. Este necesară și o atenție sporită a alimentelor consumate în aceste zile. Se recomandă cât mai multe legume și fructe în stare crudă, iaurt și lapte bătut. „Verificați zilnic prospețimea alimentelor gătite și păstrate la rece. Verificați prospețimea alimentelor cumpărate. Evitați consumul de dulciuri cu creme și alimente cu sosuri și maioneză”, mai spun specialiștii DSP. Aceștia atrag atenția că în cazul unui disconfort fizic prelungit (febră, dureri persistente) trebuie luată legătura cu medicul de familie.

În căutarea răcorii

Timișoara s-a prezentat ieri ca un oraș destul de puțin aglomerat. Zonele centrale, malurile Begăi, Parcul Copiilor păreau aproape pustii. La ștranduri a fost o oarecare animație, pentru că e greu să refuzi o baie într-o piscină răcoroasă. Totuși, toată lumea căuta locurile cele mai umbroase cu putință. O altă soluție ar fi fost o ieșire pe malul Timișului. La ora prânzului, doar vreo două familii se zăreau la Șag, lângă râu, într-o zonă mai îndepărtată de pod. Dar, judecând după urmele pe care le-au lăsat precedenții vizitatori, acolo urmează să fie aglomerație, mai ales în weekend. Pe malul apei, sub o salcie, nici arșița nu mai părea chiar atât de agresivă. După pustiul din timpul zilei, centrul Timișoarei, cu tot cu terase, a prins viață abia la orele serii.

Cum va fi vremea?

canicula2 1Deşi cei de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au calculat anumite valori, precum 36, 37 sau chiar 40 de grade, specialiștii au precizat că, în oraşe, temperaturile pot creşte, în funcţie de locul unde ne aflăm, cu cinci, zece, sau chiar cu 15 grade. „Se pot resimţi chiar mai mult de 15 grade. Temperaturile sunt neuniform distribuite, valoarea lor poate să difere chiar şi cu cinci grade la o distanţă de 100-500 de metri, pentru că într-un loc poate să fie verdeaţă, într-un loc poate să fie asfalt proaspăt pus, iar în altul să fie între blocuri ventilate, iar altul, în casă, unde nu bate vântul.

Da, în parcuri e mai răcoare, dar pe de altă parte, umiditatea se menţine mai bine decât într-un loc la soare mai aerisit. De aceea, nu folosim alte temperaturi decât cele măsurate în adăpostul meteorologic, ca să vorbim cu toţii aceeaşi limbă şi în România, şi în Italia, şi în Australia, să fie măsurate în aceleaşi condiţii. Dacă avem 35-40 de grade în termometre, pe sol pot să fie şi 60 de grade. O valoare fixă nu pot da, dar peste valoarea pe care o dăm noi, la soare pot fi şi mai mult de 10-15 grade resimţite. De exemplu, o să simţiţi o temperatură când traversaţi strada pe un asfalt care încă e negru, eventual pus de câteva zile, şi alta, dacă vă plimbaţi prin parc”, a declarat meteorologul Andrei Meda, de la ANM.

Specialiștii stau cu ochii pe termometre și se așteaptă la extreme, pentru că ieri a fost abia prima zi de cod roșu în 12 județe din vestul țării, printre care și Timișul. Pentru astăzi, sunt prognozate, în zona Banatului, un cer mai mult senin, temperaturi minime cuprinse între 17 și 27 de grade Celsius și maxime de la 38 la 42 de grade. Nici mâine nu va mult mai bine, dar este posibil ca în zonele înalte de relief să apară furtunile. Temperaturile minime se situa între 17 și 26 de grade, iar cele maxime vor porni de la 37 și vor ajunge la 40 de grade.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *