Banatul, o istorie vie

Centrul Multifuncțional Bastion a găzduit vineri prezentarea a două filme ale regizorului bănățean Sabin Dorohoi: scurtmetrajul „Sărbătoritul” și documentarul „Banatul Montan. Episodul 1 – Drumul Romanilor”.

Scurtmetrajul „Sărbătoritul” este o continuare a filmului „Calea Dunării”, cunoscut publicului prin videoclipul piesei Voltaj – „De la capăt”, care a reprezentat România la Eurovision 2015 și a fost prima colaborare dintre Sabin Dorohoi și trupa Voltaj.

În realizarea noului proiect, „Sărbătoritul”, Sabin Dorohoi a colaborat pentru a doua oară cu artiștii trupei Voltaj, care semnează coloana sonoră a filmului, cu o versiune specială a piesei „Nu doar de ziua mea”. Tema noului scurtmetraj o reprezintă dramele cu care familiile românești se confruntă în urma despărțirii pentru o mai lungă perioadă de timp. Proiectul a fost filmat integral în Banat, în februarie 2017, iar în film joacă actrița timișoreancă Olga Torok, de la Teatrul German de Stat.

Cel de-al doilea film se numește „Banatul Montan” și este primul episod dintr-o serie de trei documentare turistice despre această regiune. Trilogia ar urma să fie realizată de-a lungul a trei ani, câte un film în fiecare an. În cadrul premierei de ieri de la Timișoara, a fost vizionat primul episod, realizat în anul 2017 și intitulat „Drumul Romanilor”.

Această primă parte a trilogiei propune descoperirea atracțiilor turistice din orașele Banatului de munte, urmărind drumul legiunilor romane, în campania de cucerire a Daciei din anul 101. Seria ar urma să continue cu încă două părți: episodul al doilea ar putea fi realizat în acest an, iar episodul al treilea, în 2019.

Dacă în primul episod din „Banatul Montan” au fost promovate zonele citadine din Banatul montan, pentru episoadele doi și trei au rămas multe alte atracții și povești care încă n-au fost filmate, din zona Banatului montan: Munții Țarcu, Rusca Montană, Rudăria, Cheile Nerei, calea ferată Anina-Oravița, Carașova, Peștera Comarnic, Munții Semenic, Dognecea, Bocșa, cascada Bigăr, pârtiile de schi, Valea Almăjului etc.

„Drumul Romanilor” a fost un proiect elaborat, pentru că a presupus o serie de etape prin care filmul a trecut până la forma finală: a durat câteva luni până a fost adunată documentația necesară și s-a scris scenariul, apoi două luni de filmări în tot județul și, nu în ultimul rând, au fost încă două luni de post-producție, până la finalizarea efectivă a primului episod. De aceea, costurile pentru un proiect de o asemenea complexitate sunt destul de mari și cea mai grea etapă din realizarea filmului a fost finanțarea. Tocmai din acest motiv, sponsorii sunt bine-veniți, pentru finanțarea următoarelor episoade.

Sabin Dorohoi a produs filme și documentare premiate internațional la festivaluri de film din întreaga lume: Hollywood, Cannes, Palm Springs, Geneva, Montpellier, Capalbio, Reykjavik, Chicago, Geneva, Roma, Berlin, Paris, Vilnius, San Francisco, Regensburg sau Ciudad de Mexico. Are peste 50 de premii și nominalizări pe mapamond, a fost primul și singurul regizor român care a proiectat secvențe dintr-un film la cel mai celebru concurs muzical din lume: Eurovision Viena 2015.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns