Bănăţenii, în febra pregătirilor pentru iarnă. E vremea roadelor de toamnă şi a conservelor de casă

piata1

E vremea conservelor de tot felul, iar gospodinele iau cu asalt pieţele Timişoarei în căutare de legume şi fructe la preţuri-chilipir, numai bune de pus în borcane şi de depozitat în şpais, pentru la iarnă. E forfotă mare pe lângă tarabe, vinetele şi roşiile sunt mângâiate din priviri, cântărite în palme, palpate expert şi negociate la sânge. La fel, gogoşarii, ardeii graşi şi capia, ciuştile mărunte şi iuţi aduse de prin Oltenia.

CITEŞTE ŞI:
Un bărbat și o femeie, arestați în Arad după ce au exploatat, prin amenințări și violențe, doi tineri în Germania

piataDacă jinduieşti după zacuscă, scoţi banii, dar oferta e vastă şi pe potriva oricărui buzunar. Roşiile le iei cu 1,5, cel mult 3 lei, pe vinete dar 2,5, ardeiul gras e cu 3 lei, iar gogosarii-s ceva mai scumpi, la 5 lei kilogramul. Cine pofteşte la pere româneşti, la mere autohtone sau la alte delicii de sezon are de unde alege, căci etichetele tricolore, câte mai sunt, îndrumă muşterii spre producătorii care vin cu marfă de soi. De la ei din grădină, nu de la angrosişti.

Părădăici de Arad, pentru bulion de soi

„De zece ani vin să vând aici, în Badea Cârţan. Bat drumurile de la Seleuş, din judeţul Arad, dar m-am obişnuit. Îi multă zdroabă să faci să-ţi crească părădăicile faine, să aibă gust şi trecere la cumpărători. Acuma se face bulionul, lumea vine să-şi umple plasele.

piata2Cui îi place ce gust au, tot la mine se întoarce”, ne spune Sorin, adăugând că, faţă de anul trecut pe vremea asta, n-a ieşit mai câştigat, dar nici în pierdere. „Nu ne plângem de muncă, măcar că şi aia-i destulă. Numa’ orăşenii care n-au fost în viaţa lor la ţară gândesc că-i uşor să te ocupi de grădină, că pui totul în pământ şi pe urmă şezi şi-aştepţi să se coacă. Nu-i aşa.

Îi greu, îi de lucru de dimineaţa până seara. Baiu-i altul, că pe noi statul nu ne-ajută. Supermarketurile nu iau legumele de la noi, cică-s mai bune alea de import. Măcar în sezonul lor, când le vine rândul de la Dumnezeu să dea în pârg, să le cumpere şi ei de la români, nu să îngroaşe buzunarele străinilor…

Plus că, aici, în piaţa asta, nu mai avem locuri de parcare. S-a făcut pistă pentru biciclete, iar noi venim cu maşinile încărcate şi n-avem unde să le mai lăsăm ”, adaugă, cu un strop de obidă, ardeleanul.

AFLĂ MAI MULTE DIN EDIŢIA TIPĂRITĂ DE MIERCURI, 2 septembrie, A COTIDIANULUI RENAŞTEREA BĂNĂŢEANĂ


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *