Bănățenii fentează moartea și duc boala pe picioare

spital 5

Regiunea Vest înregistrează cele mai puţine decese generate de afecţiunile cardiovasculare, principala cauză de mortalitate în rândul românilor, conform datelor Institutului Național de Statistică.

În ultimul deceniu, nu mai puţin de 1.682.935 de persoane, adică un om la trei minute, şi-au pierdut viaţa în România din cauza bolilor cardiovasculare. Doar puțin peste nouă la sută (în cifre 155.551) din totalul deceselor a fost înregistrat în județele din vestul țării. Cu toate acestea, 13.625 de bănățenii au pierdut lupta cu boala anul trecut.

CITEŞTE ŞI: Topul mașinilor care se strică cel mai rar. Pe ce loc se află Dacia

Și în Timiș, principala cauză de deces o reprezintă afecțiunile cardiovasculare, conform Direcției de Sănătate Publică (DSP). De altfel, ”tot al doilea timișorean are tensiunea arterială peste limite, iar în 80 la sută dintre cazuri, afecțiunea este asimptomatică”, a precizat prof. dr. Daniel Lighezan, medic-șef al Clinicii de Medicină Internă de la Spitalul Municipal Timișoara, citând rezultatele unui studiu recent, SEPHAR III. Potrivit acestuia, în jumătate dintre cazuri vorbim de o dietă nesănătoasă, iar pentru 30 la sută din îmbolnăviri, cauza principală este consumul ridicat de sare. De asemenea, 20 la sută dintre pacienți au un aport scăzut de potasiu. Mai intervin și alți factori: obezitatea, consumul de alcool, lipsa activității fizice și fumatul, inclusiv cel pasiv.

Chiar dacă în Timiș, conform DSP, în topul afecțiunilor cauzatoare de moarte urmează neoplasmele și bolile aparatului respirator, Banatul nu se află în fruntea clasamentului național.

De altfel, regiunea Vest se află la coada clasamentului pe țară în ceea ce privește mortalitatea prin afecțiuni ale aparatului digestiv – cu un total de 11.838 decese, din care 1.035 anul trecut – boli infecţioase şi parazitare – 2.514 decese, din care 262 în 2016 – în perioada sarcinii sau lăuziei – 18 decese şi doar unul în 2016.

Numărul mai mic de decese cauzate de boli înregistrat în Banat comparativ cu restul țării este explicat de specialiști prin existența unei bune rețele de unități sanitare, a unui interes mai crescut al locuitorilor față de starea de sănătate, după depistarea unei afecțiuni și, nu în ultimul rând, printr-un nivel de trai mai crescut.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Bănățenii fentează moartea și duc boala pe picioare

  1. Banatenii se mai trateaza si in strainatate, ca aici in spitale, moartea face ravagii,cu toti ” doctorii ” care ” este „.

Lasă un răspuns