Bănățeni cu… ștaif, deferiți justiției

Curtea de Apel Bucureşti obligă Guvernul să țină cont, când va impune restricții, doar de testele COVID, nu de vaccinare

Se apropie vacanța judecătorească, iar magistrații bănățeni se pregătesc să finalizeze dosarele pe care le au în lucru. În multe dintre cele mai mediatizate cazuri s-au dat deja primele sentințe, altele, aflate în lucru la parchete, au fost finalizate și trimise la instanță.

Situația nu este deloc îmbucurătoare, dacă ne raportăm la anii precedenți, fiind implicate tot mai multe persoane de vază din Banat, acuzate de săvârșirea unor fapte penale.

Șpagă în sistemul medical

Lumea medicală, un sector considerat delicat până nu demult, a avut și ea de suferit la capitolul imagine. Românii au prins curaj, iar șpaga din sistem este din ce în ce mai puțin tolerată. Așa se face că, de la începutul anului, în urma unor denunțuri făcute de pacienți sau de aparținătorii acestora, au fost anchetați trei medici din județul Timiș: Caius Streian, de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, condamnat de prima instanță la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, Iconia Ecaterina Borza, de la Spitalul Județean din Timișoara, respectiv Adriana Camelia Râmneanțu, de la Casa de Pensii Lugoj, ambele fiind trimise în judecată, recent, pentru aceeași infracțiune.

Corupție și în administrație

În administrația publică, lucrurile se prezintă și mai rău, căci zeci de angajați din sistem au fost condamnați pentru fapte de corupție sau alte infracțiuni asimilate acestora. Săptămâna trecută, Nicușor Miuț, fostul director al Direcției patrimoniu din cadrul Primăriei Timișoara, de numele căruia au fost legate aranjamente imobiliare suspecte, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, în dosarul ”Heaven”, sentința fiind definitivă. Numele fostului director mai apare însă și în alte dosare penale.

În urmă cu două săptămâni, Constantin Ostaficiuc, cândva întâiul om al județului Timiș, a suferit o primă condamnare – un an de închisoare cu suspendare – în dosarul ”Ornella Design”, pentru conflict de interese. Fostul președinte al Consiliului Județean Timiș mai are pe rol un dosar, în care este judecat pentru finanțarea cu ”cântec” a echipei de fotbal Poli Timișoara, patronată de Marian Iancu.

La sfârșitul lunii mai, procurorii timișeni au finalizat doarul în care a fost cercetat Petru Roman, primarul orașului Deta, trimițându-l în judecată pentru conflict de interese.

Sorin Frunzăverde și Ionesie Ghiorghioni, aflați la cârma județului Caraș-Severin, au fost, de asemenea, condamnați definitiv pentru fapte de corupție. Luna trecută, fostul președinte al consiliului județean cărășean a primit doi ani de închisoare cu suspendare, iar Ghiorghioni, trei ani și patru luni, cu executare, acesta mai având o condamnare de patru ani și șase luni într-un alt dosar pentru trafic de influență.

De asemenea, în aprilie, fostul primar al Reșiței, Mihai Stepănescu, a fost condamnat la închisoare, primind trei ani cu executare.

Derapaje și în justiție

Nici aria justiției nu a fost ocolită de mâna legii. Doi avocați au fost trimiși, recent, în judecată: Adrian Gociu, de la Baroul Timiș, pentru înșelăciune, și Claudia Rețeanu, de la Baroul Constituțional, pentru exercitarea, fără drept, a unei profesii. De asemenea, Aurelian Tomuș, fost magistrat la Judecătoria Timișoara, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru șantaj, în dosarul ”eleve pentru VIP-uri”.

Pe lângă cei menționați, alte zeci de persoane mai puțin cunoscute din zona de vest a țării, însă tot din sfera publică, inclusiv polițiști și vameși, au fost condamnate sau trimise în judecată în ultimele șase luni pentru diverse infracțiuni, ponderea cea mai mare având-o faptele de corupție.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *