Azil privat din Timiș, unde bătrânii erau ţinuţi neîngrijiţi şi nespălaţi, închis

azil liebling

Unsprezece bătrâni care erau cazaţi la un azil din Liebling erau nevoiţi să folosească toaleta din curte, mâncarea era gătită într-o bucătărie improvizată, iar farfuriile se spălau în lighean. Căminul a fost închis, luni, de inspectorii OPC, după ce au fost găsite şi excremente de şoareci.

Comisarul şef al Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor (OPC) Timiş, Mihaela Ignat, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că un azil privat din localitatea Liebling a fost închis, iar proprietarul urmează să fie amendat. Asta după ce, în timpul unui control realizat luni la azil de către reprezentanţi ai OPC Timiş, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcţiei de Sănătate Publică, pompieri şi poliţişti, au fost descoperite mai multe nereguli.

Astfel, cei unsprezece bătrâni erau nevoiţi să folosească un WC aflat în curtea azilului, nu erau îngrijiţi corespunzător, mâncarea se gătea într-o bucătărie improvizată, iar farfuriile erau spălate în lighean. Azilul deschis anul trecut la Liebling nu deţinea nici autorizaţie de funcţionare.

“Este foarte rău ce am descoperit în acel azil, în sensul că bătrânii stau în condiţii improprii. Toate instituţiile statului prezente acolo, noi în mod deosebit, am luat măsura de închidere a unităţii pentru că nu este autorizată. Sunt excremente de şoareci pe jos, se spală farfurii în lighean, au o bucătărie improvizată, pereţii sunt cu mucegai. Este o singură baie la unsprezece persoane şi nedezinfectată, cu faianţa spartă, o mizerie cruntă, cu un WC afară pe care trebuiau să-l folosească toţi acei oameni care erau cazaţi acolo.

Practic, le afectează viaţa, siguranţa şi sănătatea consumatorilor, a acelor bătrâni care au plătit un contract pentru prestarea serviciilor. Este un azil privat care nu este autorizat de către nimeni până în ziua de astăzi. Sunt cazaţi unsprezece bătrâni de diferite vârste, femei şi bărbaţi, stăteau la comun acolo, în paturi, fără tratament medical, fără asistenţă medicală, fără nimic. Sunt condiţii improprii de a ţine un om”, a afirmat Mihaela Ignat.

De asemenea, comisarul şef al OPC Timiş a precizat că luni, în timpul controlului, au fost descoperite doar câteva bucăţi de pui expirate, cu care angajaţii azilului intenţionau să le gătească celor unsprezece bătrâni cazaţi.

“Nu aveam mâncare, singurele alimente au fost nişte bucăţi de pui, şi alea erau expirate, urmau să facă ciorbă din ele. Din fosa septică ieşea toată mizeria, pentru că era plină. Am găsit lenjerii neschimbate. Oamenii nu au fost îngrijiţi, nu au fost spălaţi”, a explicat Mihaela Ignat.

Luni, azilul privat a fost închis, iar pe parcursul zilei, cei unsprezece bătrâni au fost mutaţi la Spitalul din Deta. Fiecare bătrân era nevoit să plătească între 1.700 şi 1.900 de lei pe lună pentru a fi cazat în azilul privat din Liebling, scrie mediafax.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns